Udruživanje i jačanje mladih lidera u Srbiji i Bugarskoj

Izvor: JužneVesti.com, 23.Nov.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruživanje i jačanje mladih lidera u Srbiji i Bugarskoj

Kako da učestvuju u lokalnoj omladinskoj politici i aktiviraju se u zajednici, kako se kreiraju projekti, kontrolišu i koje sve mogućnosti za finansiranje postoje, neke su od stvari koje su naučili mladi na dve radionice održane u Nišu u sklopu projekta „Mladi jahači“.

Na treningu "Omladinske politike i lokalne akcije u zajednici", koji je održan 16. i 17. novembra, mladi su učestvovali u vežbi kreiranja omladinske politike, a učili su i o participaciji i javnom zastupanju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u omladinskoj politici.

Druga radionica koja je organizovana 18. i 19. novembra, prema rečima Jovana Marinkovića iz niškog Društva za razvoj dece i mladih „Otvoreni klub“, bavila se temom projektnog menadžmenta i EU fondovima.

Na drugom treningu mladi su imali priliku da se upoznaju sa pojmom i vrstama projekata, upravljanjem projektnim ciklusom, mogućnostima za finansiranje projekata, EU fondovima, sa logičkom matricom, budžetiranjem projekata, procenom uspešnosti projekata, principima, alatima i tehnikama kontrole projekata, kao i pokretanjem projektnih ideja -objašnjava Marinković.

Ove obuke samo su jedna od brojnih aktivnosti koje su deo projekta “Youth riders – Mladi jahači” čija je namera da se, kaže Marinković, udruže omladinski lideri Srbije i Bugarske, stvori ambijent za saradnju i razvoj omladinskog sektora kroz razmenu najboljih praksi i inovacija u radu sa mladima. Radionice o omladinskim politikama i projektima privukle pažnju mladih; foto: Otvoreni klub

Izgradnja kapaciteta i saradnje u oblasti mladih i omladinske politike u okviru ovog projekta realizuje se najpre kroz selekciju i pripremu grupe mladih iz Srbije i Bugarske, zatim kroz organizovanje više treninga, kroz brojna putovanja i učešća na javnim diskusijama u gradovima u pograničnom regionu sa lokalnim donosiocima odluka. Kao poseban segment izgradnje kapaciteta i jačanja međusobne saradnje, na prekograničnom kampu za mlade lidere je stvorena neformalna omladinska mreža – ističe Marinković.

On napominje da je važno da mladi budu aktivni u zajednici jer time stvaraju bolje uslove za život i rad, i sebi i drugima.

Sa druge strane, važno je biti aktivan i zbog ličnog razvoja i napretka, samoostvarivanja u brojnim, novim, nepredvidivim situacijama, savladavanja znanja, životnih veština, kao i zbog osećaja ličnog zadovoljstva kada se nakon neke akcije, tj. angažovanja u zajednici osete vidljivi rezultati uloženog rada i kada znaš da nije bilo tebe, neka inicijativa nikada ne bi do kraja bila realizovana kako treba – ističe aktivista Otvorenog kluba.

Nakon održanih 10 javnih diskusija, po 5 u Srbiji i 5 u Bugarskoj, mladi iz obe zemlje su prepoznali slične probleme i izazove - nezaposlenost mladih, “odliv mozgova”, pasivnost i nedostatak motivacije kod mladih, kao i to što nisu dovoljno uključeni u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Problem koji je izdvojen je i to što ne postoji adekvatna finansijska podrška za mlade, kao i to što se teško i nedovoljno komunicira sa lokalnim vlastima.

Takođe, kao neki od izazova koji se javljaju sadašnjim i budućim omladinskim radnicima i mladim liderima su nedostatak znanja u pisanju i realizaciji projekata, kao i stvaranja održivih, nezavisnih omladinskih organizacija i udruženja za mlade - objašnjavaju u "Otvorenom klubu".

foto: Otvoreni klubKao deo projekta rađena su i istraživanja na temu učešća mladih i omladinskih politika u pograničnim opštinama Srbije i Bugarske. Mladi u Aleksincu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu, Boru, Zaječaru i Knjaževcu kao jedan od problema istakli su i politizaciju i nedovoljnu stručnost Kancelarija za mlade kao servisa za omladinu.

Zaključak istraživanja je da Saveti za mlade koji postoje u nekim mestima u praksi ne funkcionišu, kao i da su Lokalni akcioni planovi za mlade uglavnom istekli, a da novi nisu doneti.

Nakon petodnevnog prekograničnog kampa za mlade lidere u Kamenici, nadomak Niša, kao finalni produkt nastala je zajednička Deklaracija bugarsko-srpske omladinske mreže i stvorena je neformalna prekogranična mreža mladih potpisivanjem svih učesnika na memorandumu. Da i mladi odlučuju; foto: Otvoreni klub

Ovim je na još jedan način ostvaren preduslov za dalju saradnju između mladih iz Srbije i Bugarske, stvoreni su novi kontakti i veze i stvoreni još bolji uslovi za buduće zajedničke prekogranične projekte i inicijative – kaže Marinković.

Rezultat projekta je i online platforma - Virtualna zajednica dobrih praksi (VCoP), koja je zapravo baza organizacija i njihovih uspešnih programa, projekata i inicijativa za mlade.

Preko ove baze, zainteresovani mogu pronaći podatke o organizacijama iz srpsko-bugarskog pograničnog regiona koje rade sa mladima ili za mlade, a takođe, mogu i stupiti u kontakt sa njima za buduće partnerske projekte za mlade. Popunjavanje baze traje 15-ak minuta tako da organizacija koje rade sa mladima i za mlade mogu i dalje da pristupe online bazi i da popune podatke za svoju organizaciju – kažu u “Otvorenom klubu”.

Na projektu “Youth riders – Mladi jahači” radi Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa organizacijom Free Youth Center iz Vidina, kao vodećim partnerom i Udruženjem za lokalni razvoj Kamenica, a kofinansira Evropska unija preko Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.