UDRUŽENJE SKUPŠTINA STANARA: Peticija za formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu

Izvor: NiskeVesti.rs, 15.Mar.2016, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDRUŽENJE SKUPŠTINA STANARA: Peticija za formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu

Udruženje predsednika skupština stanara počinje da prikuplja potpise za formiranje regionalnog javnog medijskog servisa. Kako ističu, ovaj medij trebalo bi da bude osnovan u Nišu, a ne da bude deo RTS-a.

„Mi ne želimo da RTS formira regionalni servis jer bi to značilo koncentraciju moći, informisanja i propagande. Regionalizacija Radio televizije Srbije je nepotrebna, štetna i suvišna“, rekao je profesor Đokica Jovanović iz Udruženja predsednika skupština stanara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << /> Građani čitave Srbije plaćaju taksu za RTS kao i za pokrajinski RTV, a nemaju javni servis južnije od Beograda. Stanovnicima ostatka zemlje uskraćeno je pravo na objektivno informisanje, ističu u Udruženju.
Regionalnom javnom servisu potrebni su politički nezavisni Upravni i Nadzorni odbori. Samo na ovaj način bi se izveštavalo o temama koje su u interesu javnosti. Zato je neophodna promena Zakona o javnom informisanju i poštovanje medijske strategije koja je predviđala 5 regionalnih javnih servisa. Neophodno je i da se preispita privatizacija lokalnih medija koji su „kupljeni budžetskim parama“.
„Država uopšte nije izašla iz medija već je pustila niz vodu one koji su bili kritični za poredak. Oni su postali lična, a ne privatna svojina. Novinari su podlegli autocenzuri“, dodao je profesor Jovanović.
Iz Udruženja poručuju i da treba jasno definisati „projektno finansiranje“. Ono ne bi trebalo da se obavlja preko komisija koje sredstva opredeljuju medijima, nego novac treba da ide direktno autorima emisija.
„Iako je i ranije bilo peticija koje su građani Niša potpisivali u želji da imaju lokalni javni servis, to nam je i dalje jedina mogućnost. Jeste borba sa vetrenjačama ali ne odustajemo“, rekla je Ana Kražić iz Udruženja.
Kada prikupe potpise poslaće inicijativu Narodnoj skupštini na razmatranje. Građani koji žele da podrže ideju mogu da potpišu peticiju od sutra 16. marta u prostorijama Udruženja - ulica Branka Krsmanovića br. 31.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Niš: Udruženje stanara traži regionalni javni servis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2016

Udruženje predsednika skupština stanara iz Niša najavilo je da će sutra početi da prikuplja potpise građana za izmenu medijskih zakona koje će omogućiti formiranje regionalnih javnih servisa...Na konferenciji za novinare koja je tim povodom danas organizovana rečeno je da bez regionalnih javnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.