UČITELJIMA SE VRAĆA FIZIČKO, MUZIČKO I LIKOVNO

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UČITELJIMA SE VRAĆA FIZIČKO, MUZIČKO I LIKOVNO

NIŠ - U školama Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga učitelji preuzimaju časove fizičkog, muzičkog i likovnog vaspitanja koje su držali nastavnici i profesori, saopšteno je danas u Nišu, u sedištu školske uprave koja "pokriva" taj deo Srbije.

Vraćanje časova iz ta tri predmeta u trećem i četvrtom razredu po sili zakona proizvešće novi višak broja nastavnika i profesora koji će ostati bez dela norme, a neki možda i bez posla, rečeno je u školskoj upravi u Nišavskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << okrugu na konferenciji za novinare.

Nastavnici i profesori povući će se iz 58 odeljenja u kojima su držali časove likovnog, iz 137 odeljenja u kojima su držali časove muzičkog i iz 344 odeljenja u kojima su radili diplomci Fakulteta fizičke kulture i sporta, a reč je o odeljenjima trećeg i četvrtog razreda.

Uprkos važnosti zakona od septembra 2009. godine, na ovom delu Srbije povlačenje nastavnika iz nižih razreda je odlagano sve do sada. Načelnik nadležne uprave Živomir Jovanović rekao je da je, prema ukupnom broju odeljenja, ustanovljen višak od 64 "obračunska radnika", dok se još prikupljaju podaci iz škola da bi se tačno ustanovilo koliko će ljudi ostati bez dela norme.

Na udaru će biti u prvom redu nastavnici fizičkog vaspitanja koji će ostati bez 1.011 časova u trećem i četvtom razredu osnovne škole.

Problem bi mogao da bude ublažen zadržavanjem časova fizičkog vaspitanja u četvrtom razredu, ali, kako je isticano, Zakon o osnovama osnovnog obrazovanja je neumoljiv i predviđa da učitelj ima normu od 20 časova nedeljno i nema para za dodatno dupliranje troškova za časove iz muzičkog, likovnog i fizičkog vaspitanja.

Na ovaj način, ukazuju profesori fizčkog vaspitanja, u znatnoj meri će biti umanjen kvalitet iz tog predmeta, a u pojedinim slučajevima mogla bi da bude ugrožena i nastava fizičkog u slučajevima kada odeljenja vode učitelji pred penzijom, jer je prakasa da se časovi fiskulture radije i ne drže.

Pred početak školske 2010/2011. godine u tri okruga 377 predmetnih nastavnika ostalo je bez dela norme zbog smanjenja broja odeljenja i broja đaka u osnovnim školama.

- Uspeli smo da rešimo pitanje 250 predmetnih nastavnika - kazao je Jovanović i naveo da je nova školska godina započeta sa 25 odeljenja manje u nižim razredima i sa 42 odeljenja manje u višim razredima.

U tri okruga ovog dela Srbije radi 76 osnovnih škola sa više od 44.000 učenika. Broj srednjih škola je 33 u kojima nastavu pohađa oko 18.500 učenika.

U Nišu u 21 srednju školu ide oko 11.000 učenika. U tom gradu rade 32 osnovne škole sa oko 20.600 učenika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.