U subotu počinje Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 21.Avg.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu počinje Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu

Niška publika, preko pola veka sa ljubavlju dočekuje glumce na jedinstvenom festivalu posvećenom upravo njima i njihovim umetničkim bravurama. Glumice i glumci to znaju, i rado dolaze u naš grad. 
Nakon tradicionalnog uručenja ključeva grada glumcima i uzvika: "Gospodo glumci, Tvrđava je naša!", prve festivalske večeri, u subotu 24. avgusta publika će moći da pogleda novo ostvarenje proslavljenog reditelja, Gorana Markovića "Delirium tremens" sa Tihomirom Stanićem u naslovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << roli. Glavnu žensku ulogu u ovom filmu igra Gorica Popović, koja je laureatkinja Nagrade za životno delo - Pavle Vujsić za 2019. Drugi film prve večeri je film "Reži", reditelja Koste Đorđevića, koji prati traumatično iskustvo tinejdžerke Aje. U filmu glume Kristina Jovanović, Đurđina Radić, Marko Janketić i iskusni Rale Milenković.

Druge večeri na repertoaru su filmovi "Kralj Petar Prvi" i "Koja je ovo država", a između dve projekcije tradicionalno će biti odata pošta glumcima preminulim između dva festivala.
Treće večeri publika će videti ostvarenja "Četiri ruže" i "Teret", film koji je izazvao brojne reakcije jer se bavi osetljivom temom iz perioda bombardovanja. Četvrto veče biće prikazani "Taksi bluz" i film "Psi umiru sami" , pete večeri su na redu "Ajvar" i "O životu i smrti", šeste "Šavovi" i "Pijavice".
30.avgusta, poslednjeg dana Festivala nakon dodele nagrada glumcima biće prikazan dokumentarac o Žiki Čokaliji "Kude je taj Niš", igrano dokumentarni film "Poslednji YU filmski romantik", dok se za sam kraj ovogodišnjih Filmski susreta čuva pilot epizoda nastavka serije koja je zaintrigirala prvim delom gledaoce - "Senke nad Balkanom". 

Kompletan program i više o filmovima, te glumcima koji u njima glume možete videti na sajtu Filmskih susreta.
Inače, ove godine će festivalski press centar biti u upravo otvorenom renoviranom Hotelu Ambasador, a kako su neki mediji preneli, ove godine, Grad Niš je odao posebnu počast preminulim glumcima i glumicama, tako što su brojne ulice u gradu i okolini ponele njihova imena, odlukom Skupštine grada. Tako su ulice dobili Gidra, Glogovac, Milena Dravić, Mića Tatić, Đurđija Cvetić i drugi velikani našeg glumišta.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Nela Mihajlović predsednica žirija "Filmskih susreta"

Izvor: JužneVesti.com, 22.Avg.2019, 14:48

O nagradama na 54. “Filmskim susretima” u Nišu odlučivaće tročlani žiri - Nela Mihajlović kao predsednica, Tamara Aleksić i Goran Radaković kao članovi. Festival počinje u subotu veče na Letnjoj pozornici predajom ključeva grada glumcima i filmom "Delirijum tremens".

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.