U planu je otvaranje Medijane na proleće

Izvor: RadioCity.rs, 22.Okt.2020, 10:58

U planu je otvaranje Medijane na proleće

Ovo je četvrta izložba koja se organizuje u parku, tako da svi građani i stručnjaci mogu da je vide, a istovremeno budu bezbedni. Današnja izložba se može posmatrati kao generalna proba predtavljanja Zavoda za urbanizam i Grada Niša na 29. Salonu urbanizma u Kraguujevcu 10. novembra. Radovi koje možete videti predstavljaju najvažnije planove za razvoj Grada Niša i okoline, kaže Miroljub Stanković, direktor JP Zavoda za urbanizam Niša.

Među projektima izloženih >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << na ovogodišnjem Salonu, predstavljen i je i projekat uređenja arheološkog nazališta Medijana. Kada je u pitanju arheološki park Medijana, prošle godine su obavljena istraživanja na termama. To je bio preduslov da se kompletira ceo kompleks u delu palate. Očekuje se da se od ulaza do same palata uredi pristup i kao  prioritet u okviru carske palate uredi sistem palate sa staklenim mostićima koji bi prelazili preko mozaika i omogućili posetiocima da ih vide. Mozaici su do sada bili prekriveni peskom u cilju zaštite. Završetak radova u Medijani očekuje se na proleće, kaže Miroljub Stanković, autor projekta i dodaje da je projekat Medijana rađen u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš.
Niš će uskoro dobiti i gradsko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, koje odavno čeka, priča Tamara Jovanović, autorka projekta i dodaje da je planska dokumentacija sada kompletirana i da je u toku priprema tehničke dokumetacije. Jovanovićeva na Salonu učestvuje sa još jednim projektom koji se odnosi na fabriku Džonson elektrik.
Jovanovićeva ističe da je su u toku pregovori  koji se odnose na oživljavanje koridora reke Nišave koji bi podrazumevalo ozelenjavanje keja, kao i izdranju pešačkih i trip staza. Pored Nišave u planu je i uređenje specijalnog rezervata prirode Jerma, kao i Vlasine. Oba projekta potpisuje Dejan Stojanović, prostorni planer.

Zoran Živić i Milena Stanojević predstavili  su aplikaciju sa prošlogodišnjeg Salona, koja omogućava posetiocima da prošetaju kroz 3D prostor Oficirksog doma , pogledaju prošlogodišnju izložbu i nagrađene radove. Aplikaciju je moguće preuzeti na sajtu JP Zavoda za urbanizam Niš.
Direktor JP zavoda za urbanizam Niša je na pitanje novinara kako komentariše inicijativu Nišvil džez festivala da Tvrđavski most bude od stakla, kaže da mu se ideja dopada, a da li je je  tehnički moguće sprovesti u delo, proceniće Direkcija za izgradnju.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.