U niškom Porodilištu konačno moguće prisustvo oca na porođaju i posete

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jul.2023, 12:52

U niškom Porodilištu konačno moguće prisustvo oca na porođaju i posete

Očevi koji to žele i koji prođu obuku u Domu zdravlja moći će da prisustvuju činu rođenja svog deteta i budu podrška porodiljama i u niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, nakon duge pauze zbog kovida, potvrdio je Južnim vestima direktor Dejan Mitić. Ističe da će biti dozvoljene i posete ženama tokom boravka u porodilištu, a kao važnu novinu izdvaja i to što je ova ustanova prva u Srbiji uvela bocu za gas azotni oksidul koji žene mogu da udišu i olakšaju porođaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Nekoliko porodilišta u Beogradu nedavno je dozvolilo da uz ženu na porođaju bude i suprug, a konačno je to moguće i u Nišu.

Kao i ranije u niškom Porodilištu nije dozvoljena bilo koja pratnja, već samo suprug, a uslov je da prođe Školicu roditeljstva u Domu zdravlja i to važi za sve očeve, bez obzira na to da li su ranije već prošli obuku.

Mitić ističe da su zbog povoljnije epidemiološke situacije odlučili da dozvole prisustvo i posete; foto: JV Direktor GAK-a Dejan Mitić ističe da je na njegovu inicijativu i zbog povoljnije epidemiološke situacije odlučeno da očevi koji to žele mogu biti podrška svojim ženama na porođaju, a smatra da je to važno, jer u trenucima bola mogu da dobiju reči utehe od svog partnera.

Uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i dozvolom generalnog direktora, omogućiće se prisustvo supruga porođaju svoje žene. Osnovni uslov za prisustvo supruga je škola u Domu zdravlja koju organizuju, edukativno prolaze sve faze porođaja i tu supružnici uče i saznaju šta sve mogu da očekuju u toku porođaja i na koji način mogu da pomognu svojim ženama, kao jedna psihološka potpora, da bi taj jedan vrlo lep čin došao do izražaja i da ne bi bilo nekih problema. Uslov pored škole je i bris grla i nosa i papir koji dobijaju iz Doma zdravlja - objašnjava Mitić.

Procedura je takva da dok je žena u pripremnoj sobi i još nije u aktivnoj fazi porođaja suprug nije pored nje, jer u tim sobama nekad boravi i više žena, ali Mitić kaže da čim počne aktivna faza porođaja i žena ode u porođajni boks muž oblači zaštitno odelo i može da bude pored nje. Trudnice u Domu zdravlja obaveštene da suprug treba da prisustvuje Školi; foto: printskrin

Otac će moći da prisustvuje, ne u pripremnoj fazi, već kada je žena u porođajnom boksu, kada je samo žena u tom jednom boksu i tu će moći sami da budu zajedno i da ne smetaju drugim porodiljama. Tako obezbeđujemo da suprug bude prisutan, ali i da obezbedimo zaštitu i poštujemo sve epidemiološke mere zaštite. Sve dok žena nije u aktivnoj fazi porođaja mi nemamo gde fizički da obezbedimo da budu i muževi, ali u trenutku kada kreće aktivna faza porođaja, zbog psihičke podrške ženi muž može da bude pored nje - ističe Mitić.

Kada se porođaj završi i beba rodi ostaje pored nje još neko vreme, a kada žena ode na odeljenje suprug ide kući.

Mitić navodi i da je načelnik ginekološke službe u niškom Domu zdravlja Dušan Simić već počeo da organizuje školu koja je neophodna za prisustvo porođaju, te da sve trudnice mogu da se informišu kod njih.

Iskustvo iz ranijih godina je pokazalo da u Nišu mali broj očeva prisustvuje porođaju žene, da je to bilo do 20 njih godišnje, jer većina njih nema želju ili su možda osetljivi na te stvari.

Novina u niškom porodilištu je i to što će konačno porodilje tokom boravka moći neko i da poseti, a Mitić objašnjava da će posete biti moguće dan nakon porođaja, kada žena može da ustane iz kreveta i ode do prostorije u kojoj je to dozvoljeno. Očevi će biti uz ženu tokom aktivne faze porođaja; foto: Lj. M.

Jedna ista osoba moći će da poseti porodilju svakog dana tokom boravka, do 15 minuta, u periodu između 14 i 15 sati.

Pošto su žene osetljive i nisu to jednokrevetne sobe, dozvoljene su posete ispred odseka, tu ima stolica i stočića, tu mogu da sednu da se vide i popričaju. Poseta ne može da ulazi u sobe, jer pored te osobe koju posećuju ima i drugih i ne možemo da dozvolimo da možda dođe do širenja nekih infekcija, a na kraju krajeva i prisustvo drugog nekog lica može da smeta nekoj ženi koja tu leži pored. Kod prijema žena daje ime kontakt osobe koju možemo da obaveštavamo oko bilo kojih promena ili ako je nešto potrebno i ta kontakt osoba je jedina koja može da dođe u posetu. Dakle jedna jedina osoba za jednu pacijentkinju - navodi Mitić.

Za porođene žene posete će biti moguće svakog dana; Foto: Lj. M. Posete će biti dozvoljene i u drugim odsecima na Klinici, ali Mitić kaže da tamo neće biti moguće svakog dana, već po rasporedu koji utvrde unapred. Na Patologiji trudnoće na primer, gde neke žene borave dugo, posete će biti dozvoljene dva puta nedeljno.

Želeli smo posle svog ovog dugog perioda sa kovid infekcijom da ipak što ranije izađemo u susret svima koji žele prvo lično da podele sreću sa svojim ženama tokom rođenja deteta, a drugo i da pomognemo ljudima da vide svoje najbliže posle operacije ako je u pitanju operativni zahvat - ističe Mitić.

Mitić je istakao i da je od juče na niškom GAK-u porodiljama dostupan aparat koji ima bocu za gas koji svaka žena koja nije dobila epiduralnu ili spinalnu anesteziju može da udiše na zahtev i time smanji bol, strah i nelagodu tokom porođaja. Niški GAK konačno otvoren za posete i prisustvo porođaju; foto: Vanja Keser

To je nešto što je na našoj klinici prvi put uvedeno od svih porodilišta u Srbiji, to još nijedno porodilište u Srbiji nema. To je gas, azotni oksidul, koji žena udiše i deluje tako da smanji i strah i bol, da olakša porođaj. Ako ste gledali neke američke filmove ima toga, žena uzme onu masku i diše kad je boli. To se odnosi samo na žene koje nemaju epiduralnu ili spinalnu analgeziju, jer jedno sa drugim ne ide - pojašnjava Mitić.

Azotni oksidul koji je prvi put dostupan porodiljama u Srbiji i to u Nišu je poznatiji kao "gas smejavac".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

„Zašto je u Beogradu dovoljan samo bris, a 200 kilometara južnije i edukacija partnera?“: U UKC Niš očevi mogu da prisustvu porođaju, uz uslov

Izvor: Danas, 13.Jul.2023

Na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo porođaju će ubuduće moći da prisustvuje i otac deteta, ukoliko poseduje potvrdu o završenoj edukaciji o porođaju i uredan bris grla i nosa, saopšteno je danas u Univerzitetskom kliničkom centru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.