U nedelju srpski i bugarski planinari osvajaju Rtanj

Izvor: JužneVesti.com, 05.Okt.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju srpski i bugarski planinari osvajaju Rtanj

Odlazak do vrha Šiljak (1565 m), najvišeg vrha Rtnja, cilj je drugog jesenjeg uspona na planinu Rtanj koji će biti organizovan u nedelju, 7. oktobra. Polazak je iz Niša, a interesovanje za akciju je veliko, kažu organizatori iz Planinarskog društva Preslap.

Prošlogodišnja akcija Preslapa, kada se oko 400 planinara iz Srbije i Bugarske okupilo na Rtnju, dobiće svoj nastavak.

Akcija će početi u selu Rtanj i odvijaće se iz dva pravca, sa dve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Rtnja, planinarima dobro poznate – južne i severne. Uspon južnom stranom je znatno lakši, a staza koja počinje u selu Rtanj je prilagođena i planinarima i rekreativcima. Poseban kuriozitet je što se planinari, penjući se južnom stranom Rtnja, zadnjih petstotinak metara visinske razlike zapravo kreću južnom stranom čuvene rtanjske piramide, koja je pravilnog oblika - kažu u Preslapu.

Sa druge strane, na severnom pravcu uspona, koji će početi u selu Mirovu, kažu organizatori, potrebno je savladati čak 1.200 m visinske razlike.

Planinari sa obe strane rtanjske piramide u isto vreme će se naći na vrhu Šiljak. Rtanj se naziva i "ocem svih planina", zbog svog piramidalnog oblika i dominantog položaja - dodaju iz Preslapa.

Planirano je, zatim, da planinari sa vrha Šiljak zajedno siđu južnom stranom, a na platou ispod piramide trebalo bi da bude predavanje o lekovitom bilju iskusnog biljobera Novica Vidojković iz sela Kunovica.

Polazak je planiran za 06:30 sa parkinga kod tržnog centra Roda. Troškovi prevoza su 800 dinara, a prijave učesnika su kod vođa Nenada Stevanovića (062/637-771), Miloša Stamenkovića (069/14-98-880) i Miroslava Dokmana (062/205-977).

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.