Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu se ipak grade porušene kuće

Niš -- Skupština Niša jednoglasno donela odluku o rešavanju stambenog pitanja porodicama kojima su srušene kuće u NATO-bombardovanju.

Za početak biće izgrađeno pet kuća. To, međutim, nije okončalo protest devet porodica, koje su ostale bez domova, a koji traje više od 40 dana. Prvu zvaničnu odluku o rešavanju stambenog pitanja, porodice koje su ostale bez kuća dočekale su posle skoro osam godina i 43 dana protesta.

Jedna od pet kuća pripašće Ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blagojeviću. "Emocije su bile strasno pomešane, da li je java ili san. U svakom slučaju smo zadovoljni, istina je spora ali je dostižna ako je čovek uporan, a mi smo bili uporni", kaže Blagojević.

U planu je da se kasnije izgrade jos tri kuće za porodice koje su ostale bez domova, a koje nisu protestovale. Na taj način problem Nišlija kojima su kuće uništene u bombardovanju biće sveobuhvatno rešen, kaze predsednik skupštine Goran Ilić.

"Zemljište za igradnju kuća će obezbediti grad i za to će biti određena sredstva po proceduri koja je standardna za to, a samu izgradnju će finansirati Republika", kaže on.

Ipak, protesti ispred gradske većnice se nastavljaju jer za četiri porodice koje žele da ostanu u stanovima u kojima su privremeno smeštene, još nije nađeno rešenje. Među njima je i porodica Milivoja Stamenkovića, koji je tokom protesta preminuo.

Građevinska direkcija Srbije u čijem su vlašnistvu stanovi trebalo sutra da odlučuje o prebacivanju vlasništva nad njima gradu Nišu, za šta bi grad morao da plati. Štrajkači kažu da ukoliko odluka bude pozitivna, protesti bi sutra mogli biti prekinuti.

U skupštinskoj raspravi najviše pažnje izazvalo je pitanje zašto se nove kuće ne grade na mestu starih i porušenih, već se novac troši za obezbeđivanje nove lokacije.

Više odbornika sumnja da je razlog povećana radijacija na bombardovanoj lokaciji u Medoševcu, koja je u raspravi još nazivana "mala Hirošima".

Gradonačelnik Kostić rekao je da postoji zvanični izveštaj o nivou radijacije u Medoševcu i da ona nikada nije bila povišena, odbacijući bilo kakvu sumnju da je to razlog promene lokacije za gradnju kuća.

On je rekao da porodične kuće ne treba graditi u "zonama visokog rizika", a stare kuće nalazile su se uz vojni niški aerodrom. Izvođač radova, koji će biti odabran na tenderu, posao bi mogao da započne za dvadesetak dana.

Međutim, u raspravi nije navedena činjenica da je na mestu porušenih kuća otkrivena rimska nekropola sa konstrukcijama iz četvrtog veka nove ere.

Arheolog Toni Čerškov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekao je Tanjugu da se taj "rimski kompleks" proteže od tamošnje osnovne škole do vojnog aerodroma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.