U Nišu se gradilo bez dozvole

Izvor: JužneVesti.com, 14.Dec.2015, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu se gradilo bez dozvole

Oko 95 % ulica i objekata u Nišu nema upotrebnu dozvolu, tvrdi gradonačelnik Zoran Perišić i smatra da je to dokaz da se u "ranijem periodu" radilo bez dozvole. Direktor Direkcije za izgradnju Branislav Jocić kaže “da se od te prakse odustalo”.

Nepostojanje planske dokumentacije koja je trebalo da bude završena još pre 4 godine onemogućavalo je i izdavanje dozvola za gradnju, ali kako je Jocić rekao na poslednjoj sednici Gradskog veća, to je sada izmenjeno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Imaju se planska dokumenta i na bazi tih planova mi smo u mogućnosti da radimo projekte koje smo planirali programima i da radimo za dozvolama. Vuku se neki repovi, ali od stare prakse se odustalo - kaže Jocić.

Gradonačelnik Perišić kaže da se i dalje vode sporovi oko nečega što je rađeno pre 2012. godine, kada je on postao gradonačelnik.

U sporu smo oko Somborskog bulevara. Tek skoro smo platili igralište kod škole u Duvaništu. neke obaveze koje su nastajale 2011. i 2012. godine. Somborski bulevar se koristi 4 godine, a još nema upotrebnu dozvolu - kaže Perišić.

Neka kažu samo jedan objekat koji je urađen bez dozvole. Bilo šta - bulevar, ulicu ili obdanište. Pošto nemaju argumente za rezultate koje su evidentni i vide se na svakom koraku, oni se služe manipulacijama. A ja pod punom odgovornošću tvrdim da su oni za 4 godine izdali samo jednu građevinsku dozvolu i to za most na Kutinskoj reci - kaže Jovanović.

Kako su "Južne vesti" ukazivale kroz veliki broj tekstova o divljoj gradnji, Direkcija za izgradnju je u poslednjih 15 godina rukovodila izgradnjom ili rekonstrukcijom ogromnog broja objekata (ulica, mostova, kružnih tokova, trgova, vrtića...) koji su građeni bez građevinskih dozvola.

Samo od 2002. do 2004. godine su bez dozvole izgrađene ili rekonstruisane najmanje 73 ulice, utvrdila je i Budžetska inspekcija 2006. godine kada je po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Smiljka Kostića proveravala rad Direkcije. Tada je objavljen i spisak svih tih ulica.

"Južne vesti" su ukazivale i na "divlju" rekonstrukciju centralnog gradskog trga u Nišu jula 2012. godine, ali i na spornu gradnju dela ulice Vojvode Mišića godinu dana ranije.

Problem je sve vreme bio i to što nije bilo reakcija građevinske inspekcije.

Na čelu Uprave koja upravlja inspekcijama se i dalje nalazi Ljubiša Janić koji je na tu funkciju postavljen kao kadar G17 i URS. Zbog toga su mnogi ukazivali da je Janić u situaciji da bi trebalo da podnosi krivične prijave protiv Branislava Jovanovića, tadašnjeg direktora Direkcije, koji mu je direktno nadređen unutar partije.

Ipak, ni uz insistiranje novinara "Južnih vesti", Janić nikada nije saopštio da li je i kada podneo bar jednu krivičnu prijavu protiv Direkcije za izgradnju grada.

Inače, po srpskom zakonodavstvu "divlja gradnja", odnosno gradnja bez dozvole je krivično delo za koje je predviđen i zatvor.

2012. godine, kako kaže Perišić, u Direkciji za izgradnju zatečena su dugovanja prema izvođačima radova od 500 miliona dinara. Međutim, naglašava da to nije bilo sve.

Bilo je još 500 miliona dinara “nevidiljivih” zahteva izvođača radova za naplatu koji su se pojavljivali kasnije tokom te ili tokom ranijih godina - kaže Perišić.

Trenutno se, pojašnjava gradonačelnik, izvođačima duguje oko 40 miliona dinara, s tim što bi 30 miliona, kako kaže, trebalo da bude isplaćeno tek naredne godine kada krene novi sistem plaćanja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U Nišu se gradilo bez dozvole

Izvor: OkRadio.rs, 14.Dec.2015

Oko 95 % ulica i objekata u Nišu nema upotrebnu dozvolu, tvrdi gradonačelnik Zoran Perišić i smatra da je to dokaz da se u "ranijem periodu" radilo bez dozvole. Direktor Direkcije za izgradnju Branislav Jocić kaže “da se od te prakse odustalo”. Nepostojanje planske dokumentacije koja je trebalo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.