U Nišavskom okrugu povećan broj krađa i saobraćajnih nezgoda

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2024, 15:55

U Nišavskom okrugu povećan broj krađa i saobraćajnih nezgoda

U januaru ove godine u Nišavskom okrugu broj saobraćajnih nezgoda veći je za 25% u odnosu na isti mesec 2023, dok je broj krađa veći za 21,15%. Zabeležena krivična dela su lake telesne povrede, krađe, iznude, zloupotreba droge, kao i dela protiv prava čoveka i protiv državnih organa. Bilo je i slučajeva visokotehnološkog i ekološkog kriminala.

Najučestalija su dela iz oblasti opšteg kriminala, a uočen je i porast broja krivičnih dela koja su počinile nepoznate >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << osobe.

Uvećan je i procenat njihovog rasvetljavanja, koji u januara iznosi 57,85%. Registrovano je i pet krivičnih dela protiv života i tela, odnosno 50% manje nego u januaru 2023, od kojih 60% čine krivična dela laka telesna povreda - navode iz niške policije.

Kao i u januaru prošle godine, najviše krivičnih dela je protiv imovine i njihov broj je uvećan za 2,56%. Zabeležen je i povećan broj krađa za 21,15%, dok je bilo 83,33% manje razbojništva i 8,82% manje teških krađa.

Povećan je i broj dela protiv prava čoveka i građanina, ali i protiv državnih organa. Evidentirane su dve iznude i jedna razbojnička krađa.

Zaplenjeno je 1.033 kilograma rezanog duvana i 369 grama narkotika. Podneto je i 14 krivičnih prijava zbog zloupotrebe opojnih droga. U januaru 2024. registrovano je i jedno krivično delo trgovine ljudima.

U oblasti privrednog kriminala otkriveno je 14 krivičnih dela, zabeleženo je sedam krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, u odnosu na 3 tokom januara 2023. godine, te 3 krivična dela ekološkog kriminala, koliko i u istom mesecu prošle godine - saopštavaju iz policije.

U odnosu na januar 2023, u prvih mesec dana ove godine u Nišavskom okrugu je smanjen ukupan broj krivičnih dela za 3,69%, tvrde iz Policijske uprave i dodaju da je ostvareno povoljno stanje bezbednosti.

Ipak, u odnosu na januar prošle godine, zabeležen je porast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 25%, ali je smanjen procenat teško povređenih za 88,8%. Najviše nezgoda nastalo je zbog neprilagođene brzine i grešaka vozača, dodaju iz policije.

U januaru sankcionisana 4.264 prekršaja - 960 prekoračenja brzine, 666 slučajeva nekorišćenja pojasa i 136 slučajeva korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Iz saobraćaja je isključeno 150 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 27 njih zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te 27 vozača koji su zatečeni pri upravljanju vozilom bez vozačke dozvole - piše u saopštenju.

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira manji je za 37,65%, bilo je 49 javnih okupljanja, 7 više nego januara 2023, a na njima je, prema podacima policije, prisustvovalo 5.625 građana.

U PU Niš izdate su 3.482 lične karte, 1.618 putnih isprava i 3.316 vozačkih dozvola, a pokrenuto je 1.845 revizija dozvola za držanje oružja.

Evidentiran je i jedan prekršaj u školi, a broj krivičnih dela u školama manji je za 33,33% u odnosu na januar prošle godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.