U Nišu otvoren Stoma centar (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Okt.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu otvoren Stoma centar (VIDEO)

U niškom Kliničkom centru danas je otvoren Stoma centar. Do sada je ovakav Centar postojao samo u Beogradu, a njegov glavni značaj za pacijente je što će oni, osim savetovanja sa lekarima, moći i da u međusobnoj komunikaciji ostvare psihološku podršku. Lekari ističu da je to od ogromnog značaja, pogotovu u prvoj fazi privikavanja na život sa stomom.
Rak debelog creva je na trećem mestu karcinoma u Srbiji. Svake godine broj obolelih se povećava za 15-20 posto. U niškom Kliničkom centru, kome gravitiraju pacijenti jugoistočne i južne Srbije, godišnje se operiše preko 300 pacijenata, dok se kod trećine ugradi stoma.
- Naš cilj je da pacijentima pružimo svu neophodnu lekarsku pomoć, ali i da im pomognemo da što bezbolnije prihvate novi način života – rekao je direktor KC prof. dr Zoran Radovanović otvarajući Stoma centar.
Život sa stomom često predstavlja za pacijente veliki socijalni i psihološki problem, zato će međusobna komunikacija pacijenata doprineti da, osim razmene iskustava, steknu i veće samopouzdanje. Predsenica udruženja obolelih od raka i osoba sa stomom, Jagoda Mitov, koja je operisana pre 9 godina, kaže da je prva godina najteža jer je to godina privikavanja, ali da je kasnije moguće imati sasvim kvalitetan zivot.
Pacijenti sve informacije mogu dobiti na tel. 018-506 900, lokal 199.
http://www.youtube.com/watch?v=zAzXILUiwiM

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niš dobio Stoma centar

Izvor: RTS, 15.Okt.2013

U Kliničkom centru u Nišu otvoren je Stoma centar u kom će pacijenti moći da se edukuju o tome kako da žive sa stomom-hirurškim otvorom na trbuhu sa crevom za pražnjenje, na koji način da koriste stoma pomagala, a dobiće i socio-psihološku podršku. ..Stoma centar, drugi ovakvog tipa u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.