Izvor: RTV 5, 27.Apr.2012, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu održan seminar o arhitektonskim barijerama (video)

U organizaciji "... Iz kruga", kažu da škole u Srbiji i dalje nisu dostupne osobama koje koriste kolica, i da su najveći problem srednje škole.
"Fakulteti su najviše odmakli u sprovodjenju zakona, i otklanjanju arhitektonskih barijera, u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, situacija nije baš najbolja, ali se uveliko na tome radi, dok su srednje škole u najgorem stanju, i skoro da nijedna srednja škola u Srbiji nije skoro ništa uradila kako bi bila dostupnija osobama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << koriste kolica", kaže Lepojka Mitanovski Čarević, iz organizacije "... Iz kruga".
U Nišu je dosta uradjeno na otklanjanju arhitektonskih barijera, ali se i dalje većina rampi radi zbog zakona, a ne zbog ljudi, kažu stručnjaci.

"Rampe uglavnom postoje, naročito u novijim zgradama, ali su vrlo često klizave, popločane pločicama za kupatilo, strme, i nisu prilagodjene onima koji bi trebalo da ih koriste", kaže arhitekta Aleksandra Mirić.
U Odboru za ljudska prava, tvrde da Grad Niš u praksi ne vodi mnogo računa o arhitektonskim barijerama.  
"Zakon već postoji šest godina, ali je njegova inplementacija sporna, naša istraživanja pokazuju da se, što se tiče uklanjanja arhitektonskih barijera, u Nišu nije uradilo mnogo", kaže Dragan Djordjević, iz Odbora za ljudska prava.
U galeriji "Srbija" u Nišu, održan je seminar "Ljudi i raskršća", uz prisustvo predstavnika gradskih uprava, javnih preduzeća, organizacija osoba sa invaliditetom, nevladinih organizacija. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.