U Nišu neće biti ruska vojna baza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu neće biti ruska vojna baza

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas kao "paranoičnu" ideju da bi Regionalni centar za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu Rusija mogla da pretvori u vojnu bazu.

"U toj nameri (formiranja Regionalnog centra) ne može da se prepozna ambicija Rusije da se ponovo vojno angažuje na Balkanu", kazao je Radić agenciji Beta.

On je podsetio da je Rusija već imala svoje trupe na Balkanu u okviru mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali da je rukovodstvo te zemlje odlučilo da ih povuče.

Radić smatra da je opravdana ideja Ministarstva za vanredne situacije Rusije da u Nišu oformi bazu za brzo reagovanje u regionu Mediterana jer ta zemlja raspolaže dobrim letelicama za gašenje požara poput aviona Il-76 ili Be-200, kao i helikopterima Ka-32.

Kupovina i održavanje takvih letelica predstavljalo bi veliki trošak za pojedinačne države koje će, ovako, imati prilike da ih iznajmljuje u kratkom roku kada zatreba.

Kakvu će korist imati Srbija?

Radić je, međutim, ukazao da još nije jasno na kakvu će korist Srbija direktno moći da računa zbog odluke da svoj aerodrom ustupi za formiranje takve baze i dodao da je na vladi da pokuša da ostvari što bolji rezultat i obezbedi najbolju zaštitu od požara.

Predstavnici pojedinih država regiona i analitičari slažu se u oceni da ideja o formiranju Regionalnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu, uz pomoć Rusije, ne predstavlja najavu ruskog vojnog angažovanja na Balkanu, niti je to odgovor na širenje NATO-a.

U pauzi ministarske konferencije održane u Beogradu u sredu 17. februara, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da su priče o mogućem ruskom vojnom angažovanju preko Centra za reagovanje u vanrednim situacijama najobičnije spekulacije.

Radi se o tvrdnjama koje su se pojavile odmah posle prve najave formiranja centra, ali, kako je rekao, te pretpostavke ne vredi ni komentarisati.

Albanski ministar: Povezivanje država članica različitih organizacija

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Ferdinand Poni izjavio je da ne zna za takvu ideju i da je zamisao o formiranju Regionalnog centra u Nišu dobra upravo zbog toga što povezuje države koje su članice različitih organizacija, poput Evropske unije ili NATO-a, i što daje mogućnost da one sarađuju na unapređenju kapaciteta u otklanjanju posledica od nepogoda.

Za vreme održavanja konferencije u beogradskom hotelu Hajat mogućnost da budući regionalni centar na aerodromu u Nišu postane vojna baza odbacili su i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Dačić je rekao da će centar imati humanitarni karakter i da će u njemu biti stacionirani ruski avioni koji će pomagati svim državama regiona prilikom saniranja negativnih posledica požara, poplava ili zemljotresa.

Šojgu: To je besmislica

On je dodao da će se tamo vršiti i obuka kadrova za reagovanje u vanrednim situacijama. Ruski ministar Šojgu je rekao da je teško i zamisliti da bi Rusija mogla da u Nišu napravi vojnu bazu i zapitao se protiv koga bi ta vojska mogla da bude angažovana u Srbiji.

"To je potpuna besmislica koja se ne može nazvati ni spekulacijom", rekao je Šojgu novinarima nakon ministarske konferencije.

Centar bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude formiran do 2012. godine, a u okviru njega bi bio i odgovarajući zajednički antiminski centar. Planirano je da centar bude dobro opremljena logistička baza i imaće sve neophodne kapacitete za reagovanje u slučaju svih vanrednih situacija i elementarnih nepogoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.