U Nišu majka poklonila ćerki bubreg

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2024, 17:20

U Nišu majka poklonila ćerki bubreg

Priliku za lakši život bez svakodnevnih dijaliza pre dva dana dobila je 30-godišnjakinja kojoj je majka poklonila svoj bubreg, a direktor niške Kardiohirurgije, gde je tim specijalista i medicinskog osoblja obavio transplantaciju kaže da se obe uspešno oporavljaju.

Nakon uspešnih transplantacija bubrega prošle godine u Nišu, pre dva dana je na Klinici za kardiohirurgiju urađena i prva ove godine, a donatorka organa bila je majka koja je omogućila lakši i praktično novi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << život svojoj ćerki.

Direktor niške Kardiohirurgije Dragan Milić kaže da je ponosan na tim sjajnih ljudi i vrhunskih stručnjaka, koji su uspešno izveli još jednu transplantaciju. Tim lekara koji je obavio prvu uspešnu transplantaciju; foto: FB Dragan Milić

Zahvalan: vaskularnoj ekipi koju su činili dr Ilić, dr Đorđević i dr Stojanović, celoj urološkoj ekipi koju su predvodili dr Pejić i dr Dinić, dr Branki Mitić na sjajnoj pripremi para za transplantaciju, dr Maji Jocić na ultrazvučnom praćenju operisanih, anesteziološkoj ekipi koju su predvodili dr Nenad Jovanović i dr Marija Stosić, celokupnom osoblju u sali: instrumentarkama, perfuzerima i anestetičarima, sestrama u intenzivnoj nezi na filigranskoj nezi i praćenju stanja operisanih, celokupnom pomoćnom osoblju, bolničarima i higijeničarima, dr Jasmini Ercević na pravovremenom obezbeđivanju potrošnog materijala - napisao je Milić.

Nije poznato koliko trenutno pacijenata čeka transplantaciju bubrega, a prošle godine je na listi čekanja bilo 700 nefroloških bolesnika.

Milić je istakao da je transplantacija organa spasonosno rešenje mnogim bolesnicima i pozvao sve da zajedno podrže program transplantacije i pomognu onima kojima je takva pomoć neophodna. To je istakao i tim lekara koji je prošle godine u UKC Niš izveo uspešnu prvu transplantaciju bubrega, kao i da donorska svest u Srbiji još nije razvijena i da je potreban novi zakon koji bi pomogao da država ponovo postane članica Eurotransplanta i povrati beneficije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.