U Nišu izložba slika umetnika koji “oživljava” sećanja na detinjstvo

Izvor: JužneVesti.com, 03.Maj.2018, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu izložba slika umetnika koji “oživljava” sećanja na detinjstvo

Umetnik Danilo Bojić na platnima malog formata oživljava sećanja na detinjstvo i na sve one vrednosti na koje je društvo nekada upućivalo, a kako je to izveo moći će da vidi i niška publika, na izložbi koja će biti otvorena u četvrtak 3. maja, u Galeriji “Salon 77”.

Izložba iz ciklusa “Više od sećanja”, beogradskog umetnika Danila Bojića, koji se usavršavao u Moskvi, kako kažu, govori o vrednostima koje su nekada bile glavne u društvu - prijateljstvo, zajedništvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << čast, poštovanje drugih ljudi i miroljublje. Tito, ulje na platnu, Danilo Bojić; foto: Danilo Bojić

Odrastanjem i promenom prilika na Balkanu su se pokazale kao naivne i nerealne, ali ih je kroz svoja dela oživeo ovaj umetnik, koristeći se foto-prilozima.

Ahromatskim figuralnim scenama dece koja se bezbrižno igraju ili uče, kao i scenama sa portretima autoriteta tog vremena (vođe, kosmonauta, pesnika, glumca) umetnik pretpostavlja kolorističke aplikacije dinamičkog značaja i/ili crvene tekstualne iskaze, kojima problematizuje pitanja svoje lične i umetničke pozicije u savremenom trenutku, pozicije pripadnika svoje generacije i opšteg vrednosnog sistema - pojašnjava kustos.

Danilo Bojić je rođen 1979. godine u Beogradu, gde živi i radi. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti 2004. godine, na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Usavršavao se na državnom fakultetu “Institut V.I. Surikova” u Moskvi. Učionica, ulje na platnu, Danilo Bojić; foto: Danilo Bojić

Učestvovao je u “žiriranim” izložbama, a 10 puta je izlagao samostalno. Član je ULUS-a od 2011. i ULUPUDS-a od 2012. godine.

Otvaranje izložbe njegovih slika je u 20 sati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.