U Nišu bi da prvi naprave sistem za grejanje, hlađenje i proizvodnju struje 

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2024, 10:39

U Nišu bi da prvi naprave sistem za grejanje, hlađenje i proizvodnju struje 

Prvo trigeneracijsko postrojenje u Srbiji bi hteo da napravi Niš i to bi značilo izgradnju sistema za proizvodnju električne energije, grejanje i hlađenje Kliničkog centra i Sportskog centra "Čair", a da li se to isplati treba da pokaže studija koju će raditi američka kompanija, u saradnji sa Gradskom toplanom.

Memorandum o saradnji na prvom trigeneracijskom postrojenju u Srbiji juče su u Gradskoj kući potpisali Grad Niš, Toplana i Američka agencija za međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << razvoj (USAID), a kako su pojasnili to bi trebalo da prethodi izgradnji postrojenja za proizvodnju struje, grejanje i hlađenje.

Cilj je smanjene potrošnje fosilnih goriva i unapređenje kvaliteta vazduha u Nišu, ali i ušteda. Direktor Toplane Predrag Milačić je pojasnio da se u Nišu već nekoliko godina razmatra izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, ali da je to na granici isplativosti. foto: Grad Niš

Nakon što su 2021. godine preuzeli kotlarnicu Univerzitetskog kliničkog centra Niš, koja "greje" i Sportski centar "Čair", a kojima je potrebno i hlađenje tokom leta, došli su na ideju da bi Niš mogao da dobije trigenerativno postrojenje i bude prvi grad u javnom sektoru u Srbiji koji ima takav sistem.

Već je urađena "prefeasibility studija", ona početna koja nije toliko detaljna, koja nam je dala veoma ohrabrujuće podatke koji su nas ohrabrili da idemo i korak dalje. Potpisali smo Memorandum o razumevanju sa kompanijom Black and veatch i Gradom Nišom, gde će kompanija kao saradnik USAID-a, da izradi detaljnu "feasibility" studiju i idejni projekat za takvo postrojenje, koje bi trebalo da da detaljne rezultate potrebnih investicija, vremena povratka investicije i neke odgovore na finansijske modele koje bismo koristili za izgradnju jednog takvog postrojenja - pojasnio je Milačić.

Milačić je istakao da Gradska toplana u Nišu postoji sa ciljem da greje bar trećinu Nišlija, ali da se osim kvaliteta grejanja trude da vode računa i o energetskoj efikasnosti i što manjem štetnom uticaju na životnu sredinu, a da bi ovo postrojenje rešilo oba ta problema i ušteda energije bila bi oko 40 %.

foto: Grad Niš Direktor i projektni menadžer američke kompanije koja će raditi studiju, Kajl Hjuston, istakao je da je ovo zanimljiva nova tehnologija koju žele da uvedu u Nišu i da mu je drago što je deo ovog projekta koji će koristiti građanima.

Ovo jeste nova tehnologija ovde i drago nam je što smo deo ovog projekta, što će on doprineti boljitku i koristiti građanima Niša, ne samo kroz uštede, već i kroz kvalitetniji vazduh i generalno život - istakao je Hjuston.

Studija bi trebalo da bude završena do kraja godine, a cilj je da pokaže ekonomsku i ekološku isplativost izgradnje postrojenja, koji bi značio da UKC Niš i "Čair" dobiju jedinstven sistem grejanja, hlađenja i proizvodnje struje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.