Izvor: B92, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu Dan prava na prigovor savesti

Niš -- Dan prava na prigovor savesti obeležen je u Nišu uličnom akcijom i izložbom antiratnih i fotografija prigovarača savesti.

Predstavnik NVO "Kuća za mlade" i prigovarač savesti Nenad Dimitrijević rekao je da "ne želi da nosi oružje i uči kako se ubijaju ljudi". "Nisam želeo da služim vojni rok u instituciji vojske na način na kakav je ona trenutno kod nas organizovana. Ne želim da me uče kako da ubijam ljude", rekao je Dimitrijević.

On je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vojni rok služi u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici i da su mu iskustva dobra, kao i da od civilne službe koristi imaju i bolnica i prigovarači savesti.

Prigovarač savesti iz Aleksinca Filip Jović rekao je da se ni jednog trenutka nije pokajao što je izabrao civilno služenje vojnog roka. Prema njegovim rečima, u poslednjoj klasi za civilno služenje vojnog roka u Aleksincu se odlučilo više od trećine regruta.

Predstavnik vojnog odseka iz Niša koji je, prema rečima organizatora, uredno pozvan na konferenciju za novinare nije se pojavio. "Vojni odsek nas je obavestio da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za današnju konferecniju za novinare iako smo im poziv uputili u ponedeljak", rekao je Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.