Izvor: Kurir, 13.Sep.2010, 09:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
U NIŠU POJELI DŽINOVSKI BUREK
Na tradicionalnoj niškoj Buregdžijadi posetioci za samo nekoliko minuta pojeli burek sa sirom težak 200 kilograma
NIŠ - Smazali 200 kilograma za dva minuta!
Na Buregdžijadi u subotu uveče za samo nekoliko minuta iz pleha je nestalo oko 200 kilograma bureka za Ginisa.
Džinovski burek stigao je pravo iz pećnice - jedine u gradu u koju je ova grdosija od osam kvadrata (4x2 m) mogla da stane.
- Zadovoljni smo! Najteže je bilo razvući kore >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - to je praktično burek s dve kore, a njih, toliko velike, nije uopšte jednostavno razvući! I samo je u jednoj pećnici u gradu toliko veliki burek mogao da bude ispečen - kaže Boban Pavlović, vlasnik pekare MIOS.
Pravila su ga četiri majstora više od dva sata, a trebalo je i 50 minuta da se ispeče. Utrošeno 140 kila brašna i 40 kilograma sira. A sve je nestalo za dva minuta. Jer za Nišlije, koje su poslednje večeri uživale i u dobroj muzici, nema lošeg bureka!
- Najbolji je sa sirom - kaže jedna žena dok posmatra majstora kako vrti kore, pokušavajući da ukrade tajnu izrade kvalitetnih kora.
(M. S.)