U NIŠU I OKOLINI 500 MLADIH LEKARA ČEKA NA POSAO

Izvor: Medijski istraživački centar, 22.Avg.2012, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NIŠU I OKOLINI 500 MLADIH LEKARA ČEKA NA POSAO

Piše Vesna Petrović
Ni najbolji studenti Medicinskog fakulteta ne mogu da dođu do radnog mesta, pa umesto da leče pacijente uče nemački jezik jer se pripremaju da odu iz zemlje.
Aleksandar Stojanov (26), Dane Krtinić (26) i Marko Stanojević (26)  završili su studije medicine svim desetkama u indeksu, ali i pored toga oni godinu dana već ne mogu da dođu do radnog mesta. Umesto da leče pacijente, oni su se pridružili spisku od blizu 500 mladih lekara koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << nalaze na Republičkom zavodu za zapošljavanje, Filijale u Nišu, a koji godinama čekaju mesto u nekoj ordinaciji. Aleksandar, Dane i Marko su bili među najboljim studentima u svojoj generaciji, a budući da su studije završili sa prosečnom ocenom deset, odlučili su da ne gube vreme i upisali su doktorske studije. Uz doktorske studije pohađaju u kurs nemačkog jezika kako bi bili spremni da se „otisnu“ u svet.
Aleksandar, Dane i Marko

„U Nišu od 2011. godine nije bilo konkursa za zapošljavanje mladih lekara, a nijedan od kolega iz naše generacije nije se zaposlio“ kaže Aleksandar Stojanov. „Bilo je nekoliko konkursa u Kragujevcu i Beogradu, ali mi smo Nišlije i rado bismo ostali u svom radnom gradu. Medjutim sada smo sve spremniji da prihvatimo posao i u nekom drugom mestu, ali je i odlazak iz zemlje postao sve izvesniji“.
„U evropskim zemljama se lakše dolazi do posla, a odlučujemo se za Nemačku jer nam je potreban niži nivo poznavanja jezika u odnosu na englesko govorno područje“ dodaje Dane Krtinić.
Aleksandar Stojanov kaže da bi oni rado i volontirali na klinikama. To je, međutim, nemoguće.
„Nama bi to puno značilo jer bismo bili u kontaktu sa lekarima i pacijentima i naukom koju smo izučavali“ dodaje Marko Stanojević. „Problem je u tome što na klinikama polako počinje da se stvara generacijski jaz. Doći će do smene generacije lekara, otići će oni stariji i iskusniji, a mlađi koji jednog dana dođu neće imati od koga da uče i „kradu“ nova, praktična znanja“.
Prepreke na putu zaposlenja su, prema njihovom mišljenju, neadekvatna upisna politika, pogrešno kadriranje u zdravstvenim ustanovama, besparica…

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.