U KC Niš ugradnjom implanta omogućili deci da prvi put čuju

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KC Niš ugradnjom implanta omogućili deci da prvi put čuju

Nakon kraće pauze, u niškom Kliničkom centru ORL specijalisti su ponovo počeli da operacijom ugrađuju kohlearni implant zahvaljujući kojem mališani rođeni sa oštećenim ili bez sluha mogu ponovo ili prvi put mogu da čuju glasove i druge zvuke.

Kako saopštavaju iz KC Niš, krajem prošle nedelje na ORL klinici su urađena dva ovakva zahvata, a prvi pacijenti bila su dva dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nadaju da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

Jedan od pacijenata kojem je ugrađen implant je 6-godišnji Đorđe Trajković iz Prokuplja koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to, nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili, nakon čega smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici. Sada, kada smo konačno uspeli da Đorđe dobije preko potrebni implant, nadamo se najboljem i zasada se stvari odvijaju baš kako treba - navodi majka dečaka Danijela Trajković.

Đorđa iz Prokuplja i još jednog petogodišnjaka iz Grdelice, operisao je specijalista ORL Klinike niškog Kliničkog centra, prof. dr Milan Stanković, zajedno sa svojim kolegom i prijateljem iz prestonice, direktorom Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Srbije, prof. dr Nenadom Arsovićem.

Operativni program se svakako nastavlja, jer imamo još šestoro mališana, kojima je ovaj zahvat neophodan, tako da je plan, da u ponedeljak naši specijalisti, ugrade implant dečaku iz Preševa, koji je takođe na listi, a potom nastavljamo po predviđenom planu - direktor ORL Klinike KC Niš Dušan Milisavljević.

Prema rečima stručnjaka, kohlearni implant predstavlja tehnologiju koja može da, gotovo potpuno povrati funkciju ljudskog čula sluha. ORL stručnjaci navode da cena jednog kohlearnog implanta na tržištu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Oni sada mogu da čuju svoje mame i tate

Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2019

NIŠ..U Kliničkom centru Niš, nakon kraæe vremenske pauze, ORL specijalisti, ponovo su pokrenuli operativni program ugradnje kohlearnih implanata, zahvaljujući kojim će dečica sa ovim zdravstvenim hendikepom, ponovo, odnosno po prvi put, moći da čuju glas svojih roditelja, najbliže porodice,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.