U KC Niš jedan pacijent više na respiratoru, u Srbiji ukupno 303 obolela, 15 izlečenih

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2020, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KC Niš jedan pacijent više na respiratoru, u Srbiji ukupno 303 obolela, 15 izlečenih

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da su u poslednja 24 sata na virus korona testirane 94 osobe, od čega je njih 54 pozitivno, pa je broj zaraženih u Srbiji porastao na 303. Petanestoro je izlečenih, a u Nišu novi slučajevi nisu detektovani. Lončar je rekao da ih je na niškoj Klinici za infektivne bolesti petoro na respiratorima - jedan više nego poslednja dva dana.

Ranije je Štab za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << situacije saopštio da u Nišu nije bilo novih potvrđenih slučajeva korone - i dalje ih ima 39, dok je jedan više hospitalizovan. Sada je Lončar saopštio da je petoro na respiratorima.

Oni imaju ozbiljne tegobe i za njih smatramo da su ugroženi - rekao je Lončar.

Lekari su apelovali na građane da nikako na svoju ruku ne uzimaju lekove preventivno, jer može biti štetno. Navode i da privatne laboratorije ne mogu da rade testove na virus covid 19, a da će uskoro svaki dom zdravlja morati da ima poseban objekat u kome će se uzimati uzorci za testiranje.

Najavljeno je da će, po savetu stručnjaka iz Kine, u narednim danima početi mnogo obimnija testiranja sumnjivih slučajeva. Sada epidemiolog Predrag Kon pojašnjava da će se testirati porodice i oni sa kojima su kontaktirali oboleli.

Imamo i one koji nisu bili u inostranstvu i ne znaju za neki kontakt, a imaju simptome. Biće definisan slučaj kada mogu i oni da se testiraju. Neće se testirati svako ko ima 37 sa 2, 3 temperaturu, ali svako ko ima respiratornu infekciju... Sada je pola negativnih, jer imaju infekcije drugog tipa - priča Kon.

Društvenim mrežama pronelo se upozorenje da se korona može preneti snegom, koji od sinoć pada. Kon kaže da virus svakako duže opstaje na hladnom i na snegu, ali da je čovek njegov "domaćin", te da je svakako neophodno prati ruke nakon dodirivanja snega.

Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, uprkos našim ubeđenjima da kada padne sneg i kada je hladno nestaju virusi. Koliko se zadržava na snegu - definitivno duže nego na toplom. Ako sam čovek zarazi sneg, sigurno da će tu ostati duže - rekao je Kon.

Inače, od 54 novopotvrđena slučaja korone u Srbiji, 27 ih je hospitalizovano, dok se isto toliko nalazi na kućnom lečenju. Iako je 303 bilo pozitivno na koronu, njih 15 je izlečeno, naveo je Lončar, pa su epidemiolozi složni u tome da situacija u Srbiji nije tako loša, ali i da je su potrebne ekstremne mere opreza.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste broj žrtava u Turskoj, ukupno preminule 44 osobe

Izvor: B92, 24.Mar.2020

Broj smrtnih slučajeva u Turskoj povećan je danas za sedam, na ukupno 44, izjavio je turski ministar zdravlja Fahretin Koca...On je rekao da je broj zaraženih u zemlji porastao za 343, na 1.872, preneo je Rojters...Koca je napisao na Tviteru da su u poslednja 24 časa urađena 3.952 testa, čime je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.