Tvrđava uskoro pod ingerencijom TON-a? (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 29.Sep.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrđava uskoro pod ingerencijom TON-a? (VIDEO)

Iako je Gradsko veće donelo odluku, još se ne zna kada će Tvrđava biti poverena na upravljanje Turističkoj organizaciji Niša, a neophodno je da to bude urađeno što pre, kako bi se gorući problemi u drevnom niškom zdanju što pre rešili, ocenio je za NTV direktor TON-a Uroš Parlić.
On je istakao da je oko 50 odsto poslovnog prostora u Tvrđavi izdato besplatno, što je neuobičajena praksa u objektima ovog tipa. A, ono što u ovom trenutku najviše ugrožava Tvrđavu jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << činjenica da su istočne zidine popustile, a projekat sanacije koji je Zavod za zaštitu spomenika poslao Ministarstvu kulture, još nije sagledan.
Rukovodstvo Grada preduzelo je konkretne radnje kako bi za glavno obeležje Niša – čuvenu Tvrđavu, konačno došli bolji dani. Gostujući u našoj emisiji ,,Hoću da znam“, direktor TON-a Uroš Parlić najavio je da će, ukoliko njegova organizacija preuzme rukovođenje, Tvrđava imati dobrog domaćina, koji će, najpre, nastojati da ,,razmrsi“ principe po kojima se izdaje poslovni prostor u ovom objektu, od koga je čak blizu polovine izdato bez nadoknade.
Ono što u ovom trenutku najviše ugrožava bezbednost u Tvrđavi je činjenica da su istočne zidine popustile, a projekat sanacije koji je Zavod za zaštitu spomenika poslao Ministarstvu kulture, još nije sagledan.
Podsetimo, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, preti svakodnevna opasnost da se bedemi prema teniskim terenima i auto-pijaci obruše. Na to je nedavno upozorila i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.
Odluku o poveravanju upravljanja ovim istorijskim kompleksom niškoj Turističkoj organizaciji, uskoro bi trebalo da potvrdi i Skupština grada, a zatim i Ministarstvo kulture. ,,To su sve preduslovi za istinsku valorizaciju ovdašnjih turističko-istorijskih potencijala, a uz reaktivaciju putničkog avio-saobraćaja u Nišu, koji je na pomolu i završetak uredjenja arheološkog parka na Medijani, Niš bi već tokom naredne godine mogao da se nađe na listi ozbiljnih turističkih destinacija u ovom delu jugoistočne Evrope“, zaključak je direktora TON-a.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.