Tuča u sedištu ASNS-a u Nišu

Izvor: Politika, 27.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča u sedištu ASNS-a u Nišu

Zahvaljujući intervenciji policije izbegnut teži sukob radnika „Niteksa” sa sindikalcima ASNS-a, predstavnicima „Irva sistema” i obezbeđenjem

Niš – Pre nekoliko dana najavljeno potpisivanje sporazuma o nastavku proizvodnje u Industriji tekstila „Niteks” u Nišu pretvorilo se juče u svađu velikih razmera, fizički obračun i tuču. Sporazum je pripremljen u Asocijaciji nezavisnih i samostalnih sindikata (ASNS) i sa njim su se saglasili predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kompanije „Irva sistem”, koja je pre dve godine kupila nišku tekstilnu industriju. U zakazano vreme (12 časova), dok su sporazum potpisivali Milan Kljajić, u ime „Niteksa” i po ovlašćenju Đorđa Nicovića iz „Irva sistema”, i predstavnici Regionalnog centra ASNS-a i ove asocijacije u „Niteksu”, pred sedište ASNS-a u ulicu Đenerala Bože Jankovića u centru Niša stiglo je nekoliko stotina radnika „Niteksa”, koji štrajkuju još od novembra prošle godine, a poslednjeg meseca i svakodnevno organizuju protestne šetnje niškim ulicama.

– Došli smo da vidimo ko to umesto nas radnika potpisuje sporazum o navodnom nastavku proizvodnje, a čiju sadržinu niko od nas ne zna – rekao nam je Zoran Tošić, predsednik Štrajkačkog odbora i Saveza samostalnih sindikata „Niteksa”. – Od oko 800 zaposlenih u našoj fabrici više od 90 odsto radnika su članovi našeg, većinskog sindikata. Sada se, međutim, pojavio ne manjinski, nego neki sindikat koji nikada nije hteo da saopšti koliko članova ima, zbog čega i ne znamo da je reprezentativan i koji se sporazumeva sa poslodavcem iz „Irva sistema”. To je podvala i, razumljivo, izazvalo je veliki revolt kod svih zaposlenih. Nećemo ni po koju cenu dozvoliti da se u naše ime bilo šta potpisuje, jer otvoreno sumnjamo u zakulisne radnje i dogovaranje „ispod žita”. Bilo šta da se potpiše za nas je ništavno – kaže Tošić.

Posebno je Tošić postavio i nekoliko pitanja: zbog čega je na potpisivanje navodnog sporazuma o nastavku proizvodnje u našoj fabrici došao Dragan Milovanović, bivši ministar za rad i socijalnu politiku i glavni menadžer ASNS-a? Čije on interese zastupa i za čije potrebe pokušava da izvrši pritisak na nas?

Pošto predstavnicima štrajkača nije dozvoljeno da uđu u prostorije gde je potpisivan sporazum, došlo je do sukoba. Bilo je guranja i koškanja, a onda i pesničenja, posle čega su kancelarije ASNS-a zaključane. To kao da je bio „poziv” štrajkačima da nasilno razvale vrata i upadnu u sedište ASNS-a, zbog čega je intervenisala policija, koja inače redovno prati protestne šetnje tekstilaca. Sukob sa težim posledicama je sprečen, ali niški tekstilci, koji su se posle svojih šetnji po gradu uvek vraćali u fabriku, ovoga puta to nisu učinili – ostali su u dugom negodovanju blokiravši sedište ASNS-a.

Kako smo saznali, sporazum koji je ASNS potpisao sa „Irva sistemom” predviđa isplatu zarada za septembar, oktobar i novembar prošle godine radnicima „Niteksa” već početkom narednog meseca, kao i nastavak proizvodnje prvih dana avgusta. Radnici u štrajku to ne prihvataju i traže isplatu svih zaostalih zarada do sada.

Toma Todorović

[objavljeno: 28/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.