Trulo drveće pada na prolaznike

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trulo drveće pada na prolaznike

Niš - Nedavni pad drveta u centru grada uspaničio je građane koji žive u njegovoj blizini. Čistom srećom niko nije stradao kada se stablo polomilo. Koliko u Nišu ima starih i oronulih stabala, ne zna se jer nikada nije vršen popis. U JKP „Gorica" kažu da se ne može predvideti pad nekog stabla.

Stablo kestena teško blizu jedne tone, koje je u nedelju iz čista mira pao na kolovoz u Ulici Nikole Pašića kod broja 34 i uništilo parkirani „fijat punto", preplašio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je stanare koji su se zapitali šta bi se dogodilo da se to desilo radnog dana kada je na ulicama znatno više ljudi. S. Jović koji stanuje pored cvećare „Del Sole" gde je pao kesten kaže da je krajem prošle zime zvao komunalnu službu da okreše granje sa drveta koje je zaraslo u elektroinstalacije, ali da se tada nije primećivalo da će drvo pasti.

- Stablo kestena koje je palo u roku od deset sekundi sasušilo se na krajevima krošnji. Zvao sam komunalce koji su okresali stabla u ulici, ali sva druga sem ova dva sporna. Zato sam se sam popeo i okresao te velike grane koje su takođe nekom mogle da padnu na glavu, ali da padnu na žice i prekinu struju u celom kraju - kaže ovaj građanin.

Slično je bilo i pre nepunih mesec dana u Nemanjinoj ulici ispred broja 44 kada je palo drvo na kamion u pokretu i parkirani automobil. Povređenih nije bilo, a komšije kažu da je to stablo bilo konstantna opasnost za prolaznike. Međutim, ovo drvo nije jedina stalna pretnja žiteljima Nemanjine ulice. Petnaestak metara dalje, na istoj strani ulice, nalaze se dva stabla, koja su u istom stanju kao i ono koje je palo na kamion i takođe, predstavljaju opasnost.

Branimir Jezdimirović, direktor novoformiranog Javno komunalnog preduzeća „Gorica", ističe da problem stvaraju i građevinska preduzeća koja tokom radova potkopavaju koren drveta i tako dovode do truljenja stabla.

- Prilikom gradnji objekata, zamene instalacija i sličnih radova gde se bagerima i drugim mašinama potkopa koren stabla. Kada građevinci završe radove, drvo je ranjeno i počinje da truli. To se desilo i kestenu u Nikole Pašića, a da spolja nije bilo moguće prognozirati da će se tako nešto desiti. Za nas su sva stabla zdrava jer u celom gradu platani, kestenovi i druga stabla nisu ni blizu doživela svoj vek jer su stara od 40 do 50 godina - kaže Jezdimirović.

Inženjeri šumarstva u javnom preduzeću „Srbijašume" kažu da se može videti kada je stablo bolesno, ali ne i kada postoji mogućnost da padne. Oni ipak ukazuju na „bolesne" smrče kod Vojne bolnice koje su trule i koje bi trebalo izvaditi kako se ne bi srušile.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.