Traže nove presude protiv DIN-a

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže nove presude protiv DIN-a

Proizvođači duvana sa juga Srbije protestovali su juče pred niškim Osnovnim sudom nezadovoljni izgubljenim presudama sa Fabrikom duvana DIN „Filip Moris“ tražeći da se izvrši nadzor nad svim predmetima koji se vode između njih Duvanske industrije. Predsednik Unije uduženja proizvođača duvana Južne Srbije Miroljub Rakić kaže da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni za 15 dana, pred niškom Palatom pravde spaliti duvan koji je DIN odbio da im otkupi još pre pet godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i da su dvojica proizvođača duvana spremna da se spale zajedno sa duvanom!

Proizvođači u 2004.godini tužili DIN jer im je isporučio nedeklarisano seme i hemijska sredstva sa isteklim rokom trajanja zbog čega im je te godine propao ceo rod, nakon čega je Fabrika duvana 2005. jednostrano raskinula desetogodišnje ugovore o saradnji sa proizvođačima koji su odbili da povuku tužbe, pa su proizvođači podneli sudu nove tužbe.

-Dok je su o našim tužbama odlučivali Opštinski i Okružni sud, dobili smo u sve presude podnete 2004.godine. Nekoliko presuda iz 2005.godine smo dobili u Osnovnom sudu a onda se promenio sudski sistem i o postupcima je počeo da odlučuje Osnovni sud a o žalbama Apelacioni sud. Onda smo počeli da gubimo sve sporove. Podneli smo zahtev sudu kojim tražimo da se sudska praksa primenjuje isto u svim predmetima koji se odnose na istu stvar kao i jednakost u sporovima sa "Filip Morisom”, rekao je juče Rakić. Proizvođači duvana traže da se zastane sa razmatranjem svih postupaka dok se sud ne izjasni o ovim zahtevima.

-Kada je "Filip Moris” kupio DIN na jugu Srbije je bilo 11.000 proizvođača duvana a danas gotovo da više nema nijednog. Mehanizacija i sušare, vredne više desetina hiljada evra propadaju godinama a hiljade ljudi je bez posla. Sve što činimo je u cilju poništenja jednostranog raskida ugovora i omogućavanja ponovnog pokretanja proizvodnje, objašnjava Rakić. Milić Nebojša iz Baličevca kaže da je spreman da se spali pred sudom jer nema više načina da prehrani decu. On je nekada sadio duvan na sedam hektara i imao 20 radnika a danas preživljava kao fizički radnik.

U toku 119 postupaka

Predsednik Osnovnog suda u Nišu Saša Bošković juče nam je potvrdio da će danas primiti delegaciju proizvođača duvana. Proizvođači su saopštili da će nakon tog sastanka odlučiti o nastavku protesta. U građanskom odeljenju Osnovnog suda u Nišu od 130 tužbi koje su podneli proivođači duvana i DIN 119 je u toku, a osam je u postupku žalbe pred Apelacionim sudom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.