Traže mirnu reku Nišavu

Izvor: Press, 13.Sep.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže mirnu reku Nišavu

Odbornici Pirota uputiće zahtev da se preispita rad HE „Pirot" jer se zbog čestih ispuštanja vode vodostaj Nišave podiže i za 1,5 metara, pa se u životnu opasnost dovode kupači i šetači
Opština Pirot uputiće nadležnim ministarstvima zahtev da se preispita poštovanje režima rada Hidroelektrane „Pirot", koja vodu ispušta u Nišavu neposredno iznad grada. Bez ikakvog upozorenja nivo reke, koja protiče kroz sam centar, za kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vreme podigne se i do 1,5 metara, pa se u opasnosti nađu kupači i šetači na Keju među kojima je mnogo dece.
Na česta variranja vodostaja, zbog čega se Nišava pretvara u ogromnu, besnu i hladnu planinsku reku, primedbe imaju i ribolovci, koji tvrde da je promenama nivoa reke desetkovan riblji fond.

Sekretar Ribolovačkog udruženja „Pastrmka" Marjan Ćirić, ističe da je ogorčenje među građanima, naročito među ribolovcima, ogromno.
- Tokom leta, kada su temperature 40 stepeni, umesto mirne reke kroz centar grada nam protiče odvodni kanal. Zbog toga smo svedoci i nemilih događaja jer se ovog leta u Nišavi utopio jedan mladić. U Nišavu, kada HE „Pirot" radi imamo protok ledene vode više od 50 metara kubnih u sekundi. Zbog uređenih obala, kada neko, ne daj bože, upadne u reku, veoma je mala mogućnost da iz reke izađe jer jednostavno nema ni drveta, niti bilo šta da bi davljenik mogao da se uhvati i izvuče na obalu, tako da u centru grada imamo vrlo opasan tok reke Nišave - kaže Ćirić.
Nišava podivljala reka
Prema njegovim rečima, ovo udruženje zahtevalo je, a odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili zahtev da ministarstvo ispita poštovanje režima rada, vodoprivrednih saglasnosti, ali i uticaj na životnu sredinu na toku Nišave do uliva u Moravu.
- Kada je počela da radi HE „Pirot" javnost je obaveštena da će režim rada biti takav da će nivo Nišave biti veći za 30 centimetara, što je potpuno prihvatljivo. U tom slučaju Nišava nikako ne bi bila opasna. Sada se dešava da hidrocentrala radi i više od 48 sati neprekidno, uključuju je po dva ili tri puta dnevno, a ne postoji ni sistem obaveštavanja kupača duž reke. Ispuštanjem ogromne količine vode odjednom, nivo Nišave vrlo brzo se poveća za 1,2 do 1,5 metara. Ugrožen je i riblji fond u Zavojskom jezeru, čiji nivo takođe varira za vreme rada hidroelektrane, jer se iz njega snabdeva vodom - ističe Ćirić.
Osim ribolovaca ogorčenje vlada i među Piroćancima, koji kažu da su izgubili Nišavu, koja se od pitome, pretvorila u podivljalu reku  naročito opasnu za najmlađe.
Milivoje Marković, koji živi u neposrednoj blizini Keja, kaže da na obali ima veliki broj igrališta tako da je prisutno mnogo dece, koja ne shvataju koliko je reka opasna.

- Ovog leta kupača na Nišavi bilo je manje, a koliko sam čuo, nekoliko ljudi je upalo u reku. Jedan mladić se i utopio, dok je jedna devojčica, koja je u Nišavu upala kod Golemog mosta, prisebnošću mladića, koji je skočio za njom, spasena. Praktično, to više nije reka koju smo imali i Pirot je izgubio svoj zaštitni znak, Nišavu - kaže Marković.
Odloženo uređenje kupališta
Direktor Sportskog centra „Pirot" Nenad Đorđević kaže da su u sportskom centru bili primorani da postave zaštitne mreže na dečjoj trim stazi na obali Nišave.
- Niko ne daje nikakvu najavu kada će biti puštena voda u Nišavu, pa smo morali da postavimo žice i ogradu u delu gde ima najviše dece. Imamo projekte za uređenje Nišave, pretvaranje brzaka u mini akvaparkove, međutim, to je neizvodljivo dok imamo ovakve probleme sa nivoom reke. Dogovor između opštine i HE „Pirot" bio je takav da su oni nama zauzvrat dali na korišćenje Gradsko kupalište u Pirotu. Međutim, imamo nezvanične najave da od naredne godine kupalište, koje je u početku bilo najobičnija rupa u koju smo mi investirali 10 miliona dinara, neće biti dato na korišćenje Piroćancima. Zbog toga smo odložili dalje uređenje kupališta, koje u jeku sezone svakoga dana posećuje i po nekoliko hiljada ljudi, među kojima su i Nišlije i posetioci iz drugih gradova. Nadamo se da će se nesporazumi, koji su evidentni, izgladiti, da ćemo sesti i dogovoriti se jer je to u interesu građana Pirota - ističe Đorđević.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.