Titanik na niškom brdu

Izvor: RTS, 17.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Titanik" na niškom brdu

Niš zatražio pomoć za trajno zbrinjavanje dvadesetak porodica sa Mramorskog brda, koje je ugroženo klizištem. Stanovnici naselje nazvali "Titanik na brdu", jer su neke kuće pootonule i čitav metar u tlo koje se stalno pomera.

Predsednik niške opštine Palilula, Igor Novaković, zatražio je od države pomoć za trajno zbrinjavanje dvadesetak porodica sa Mramorskog brda, niškog naselja koje je već decenijama ugroženo klizištem.

Stanovnici Mramorskog brda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žive u kućama proglašenim neuslovnim za stanovanje, jer nemaju novca za kiriju na nekom drugom mestu.

"Obećanja od Republike za sada su samo mrtvo slovo na papiru. Par meseci su nam plaćali kiriju i to je sve", kaže Nebojša Stamenković, koji živi na toj lokaciji od 1986. godine. 

Njegova komšinica, Milena Vukmirović, kaže da više nema mesta za strah, jer nemaju gde, ali kada noću začuju krckanje, napuste kuće za svaki slučaj.

Stanovnici su svoje naselje nazvali "Titanik na brdu", jer kuće tonu, neke su potonule i čitav metar u tlo koje se stalno pomera.

Gradska opština Palilula, koja je jedno vreme plaćala njihov privremeni podstanarski status, više nema novca za to. U toj opštini predlažu da država tretira Mramorsko brdo kao vojvođansko naselje Jaša Tomić.

"Ako su mogli da za jedno seoce u Vojvodini sagrade više od 400 kuća, zašto ne bi izdvojili sredstva i za dvadesetak stanova u Nišu, za ljude čiji su životi ugroženi", kaže predsednik opštine Igor Novaković.

Grad Niš preuzeo je obavezu da obezbedi lokaciju za stanove namenjene ugroženim porodicama. Sada se čeka odgovor države, koja treba da ispuni obećanja data pre samo nekoliko meseci, da će taj problem biti trajno rešen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.