Tiodorović: Svi elementi epidemije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Nov.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiodorović: Svi elementi epidemije

Beograd -- Član radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović izjavio je da se može reći da postoje svi elementi za proglašenje epidemiji u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na osnovu proglašenja epidemija u Užicu, Požegi, Kraljevu, u južno bačkom okrugu i Nišu, može se reći da postoje uslovi za proglašenje epidemije u zemlji.

Tiodorović je dodao da moguće proglašnje epidemije u Srbiji "nije ništa posebno u smislu zdravstvenih aktivnosti" i naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se, u slučaju proglašenja epidemije, pored zdravstvenog sistema, u suzbijanje epidemije uključiti svi materijalni i ljudski resursi u državi.

To znači, prema njegovim rečima, nabavku osnovne opreme, koje za sada ima dovoljno, ali je potrebno pripremiti se "za pravi pandemijski udar koji će kasnije doći".

Prema zakonu, proglašavanje epidemije spada u vanredne mere zaštite stanovništva, proglašava je ministar zdravlja koji naređuje mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi.

Ministar odluku donosi na predlog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, najkasnije pet dana od dana dostavljanja predloga.

Tiodorović kaže i da je broj obolelih od novog gripa u Srbiji mnogo veći od broja laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali da se radi o lakšim oboljenjima.

"Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva je 249. Međutim, broj onih koji su klinički pod dijagnozom oboljenja od gripa ima mnogo više, može se taj broj množiti sa deset. Možemo reći da je više hiljada ljudi prebolelo i boluje od gripa", rekao je on.

Tiodorović je agenciji Beta izjavio da taj broj ne bi trebalo da brine građane, jer je to, kako naveo, "samo dokaz da dominiraju lakši oblici oboljenja".

Dodao je da je moguće da je još veći broj onih koji su preboleli grip "na nogama", pogotovo što se mora računati da je veliki broj, naročito mladih, grip prebolelo sa lakom kliničkom slikom, a da se dobar broj njih se nije ni javio lekaru.

Tiodorović je kazao da pada broj obolelih kod srednjoškolaca, ali da se povećava broj obolelih kod dece koja su u mlađim razredima osnovne škole i što je, kako je naveo, "malo zabrinjavajuće", grip se pojavljuje i kod dece predškolskog uzrasta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.