Tim Kreni-promeni opet predao peticiju: Nema razloga da očevi u Nišu ne prisustvuju porođaju

Izvor: JužneVesti.com, 05.Mar.2024, 18:46

Tim "Kreni-promeni" opet predao peticiju: Nema razloga da očevi u Nišu ne prisustvuju porođaju

Pre skoro mesec dana iz Pokreta “Kreni-promeni” predali su direktoru niškog porodilišta peticiju sa zahtevom da se omogući prisustvo pratnje na porođaju, ali kažu da odgovor nisu dobili do danas. Zato su predali novi zahtev, u kome traže i da završena škola roditeljstva ne bude više uslov za prisustvo.

Usmeni odgovor direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu Dejana Mitića 7. februara bio je da je prisustvo očeva, ali i drugih osoba kojima porodilja veruje, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dozvoljeno već godinama, ali da trenutno nije moguće zbog epidemiološke situacije.

foto: PrintscreenČlanovi tima “Kreni-promeni” smatraju da je to neosnovano jer je epidemiološka situacija u Srbiji, kako kažu, stabilizovana.

To potvrđuje i činjenica da je u mnogim porodilištima u Srbiji u ovom trenutku mogućnost prisustva pratnje dostupna - navode oni.

Jedan od uslova za prisustvo oca na porođaju koji je Mitić u februaru istakao jeste završena škola roditeljstva u Domu zdravlja.

Iz Pokreta “Kreni-promeni” kažu da ta škola nije toliko orijentisana na sam porođaj i da ne postoji u drugim gradovima, pa u novom zahtevu traže i da se ona ukine kao uslov.

Svedoci smo da je u praksi veoma mali broj očeva u Nišu prisustvovao porođaju. Jedan od razloga je uslov da otac mora završiti školu roditeljstva, koja traje sedam nedelja - saopštavaju iz tog pokreta.

Peticiju, koju je potpisalo oko 190.000 ljudi, u februaru su predali u više desetina porodilišta u zemlji i kažu da su dobili pozitivne odgovore od jednog dela.

Ako iz niškog GAK-a ne dobiju odgovor ni na drugi zahtev, razmatraće dalje korake, poručuju iz “Kreni-promeni”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.