Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak život niških Roma

Niš -- U Nišu Romi žive kraće od svojih sugrađana ostalih nacionalnosti i žrtve su diskriminacije u zdravstvenoj zaštiti.

Na skupu o zdravstvenoj zaštiti Roma ocenjeno je da su zbog toga i životnih uslova podložni bolestima koje se smatraju prevaziđenima. Istraživač Centra za prava manjina Marija Demić rekla je na okruglom stolu, održanom u Nišu, da je prosečna stopa mortaliteta kod romske populacije, stare između 30 i 40 godina, za 24 odsto veća u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinsko stanovništvo.

"Kod Roma u Nišu još uvek se javljaju bolesti koje se smatraju prevaziđenim, u romskim naseljima smeće se ne odnosi redovno, hrana se ne sprema i ne čuva na odgovarajući način, a pacovi i zarazne bolesti su redovne pojave", rekla je Demić.

Demić je istakla da su trudnice i deca izloženi velikom riziku od bolesti. "Prva trudnoća kod žena romske nacionalnosti je u 16 godini i završava se bez ginekološke kontrole. Retko koja od njih je čula za kontracepciju", rekla je Demić.

Prema njenim rečima Romi u Nišu su izloženi diskriminaciji prilikom posete zdravstvenim ustanovama. Mnogi zdravstveni radnici ih vređaju ili ponižavaju, a dešava se i da odbiju da im pruže zdravstvenu pomoć.

Akcioni plan za zaštitu Roma u Nišu koji je sačinjen na osnovu Nacionalnog akcionog plana za zdravstvenu zaštitu Roma, a usvojen u republici povodom početka Dekade Roma, nije ni počeo da se realizuje jer lokalna samouprava Niša nije predvidela sredstva za njegovu realizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.