Teranje veštica u Gornjem Međurovu

Izvor: RadioCity.rs, 22.Feb.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teranje veštica u Gornjem Međurovu

Običaj je da se na ovaj dan pali slama, kako bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani. 
Na Belu nedelju, poklade ili kako se to kaže na jugoistoku Srbije, na Karaveštice, vatra se pali da se oteraju zla sreća i zle misli, ali i da se prizovu lepši i topliji dani. U konjičkom klubu "Nonius", u Gornjem Međurovu na Karaveštice se, već po običaju organizuje i makenbal za najmlađe. 

Jasna Ilieska, vlasnica konjičkog kluba Nonius, inače >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << poslednjih godina tradicionalno domaćica Karaveštica, objašnjava da sam naziv Karaveštice znači teranje veštica:
"Danas po sedmi put organizujemo maskenbal uoči Velikog posta odnosno Bele nedelje. Ovde u Gornjem Mešurovu to se zove Karaveštice, što znaši teramo veštice. Nakon maskenbala pali se lomača, vatra preko koje se skače, onda se deca mažu garom međusobno da bi "oterali" te neke zle duhove i sve je u nekom veselju. Konjički klub "Nonius" je samo uobličio i nastavio neku tradiciju koja je već postojala u selu i to nam se svidelo."

Jasna kaže da njena porodica nije starosedelačka u Gornjem Međurovu ali da su primetili da se uvek za poklade gotovo na svakom ćošku sela pale vatre i da deca preskaču preko njih pa su rešili da doprinesu opštoj veselosti današnjeg dana, organizacijom maskenbala.
Sam čin preskakanja preko vatre simboliše pobedu i pomirenje, dokaz da svi mogu sve samo ako požele i budu dovoljno hrabri.
Pored maskenbala i nagrađivanja najuspešnijih maski, organizuje se i "lamkanje jaja".

Simpatična starija dama obučena u tradicionalnu nošnju, Mirjana Živković, objašnjava nam šta je u stvari "lamkanje" i kaže da je i to jedna od tradicionalnih stvari za Bele poklade.
"Obavezno posle večere se kuvaju jaja i svakom ukućaninu se daje po jedno jaje. To jaje po tradiciji pojede svako ali ljuske od jaja se ne bacaju nego se stavljaju u vodu u kojoj su se kuvala. Sutradan se operu ruke tom vodom i to nije samo tradicija već je i najbolji lek za zanoktice"

Na maskenbalu "lamkanje" se izvodi tako što se jaja vezana koncem zakače na horizontalni štap. Dvoje taj štamp drže iznad dečjih glava a oni pokušavaju da ustima, ne koristeći ruke uhvate jaje. Pobednik se po tradiciji daruje a ove godine najveštija devojčica je kao nagradu za spretnost osvojila tortu.
Baka Mirjana kaže da "lamkanje" takođe ima simboliku mirenja i sloge.
"Da se deca pomire pošto su se u toku godine mnogo puta posvađala, pobila. Na ovaj dan se kroz sve ovo pomire i više se ne svađaju."
Mirjana ne krije zadovoljstvo jer prema njenim rečima ima dece koja hoće da prime i čuvaju tradiciju.

Nakon maskenbala i "lamkanja" finalni deo Karaveštica je paljenje lomače od sena na koju se polažu lutke - veštice. Kada veštice simbolično budu spaljene, deca preskaču vatru i garom mažu jedna druge po licu kako bi opet prema verovanju bili zaštićeni od zlih sila i rđavih misli i dela.
Iako u običaju Karaveštice ima dosta elemenata zaostale paganštine, nesumnjivo deci pričinjavaju radost i tako je iz godine u godinu. Tu radost danas nije uspela da pokvari čak ni kiša.

Sutra je prvi dan Velikog posta, koji će trajati sve do Vaskrsa.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.