Takmičenje u igranju moravca u subotu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Okt.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje u igranju moravca u subotu u Nišu

Regionalno nadigravanje istočne i južne Srbije u igranju moravca održaće se u subotu, 26. oktobra u prostorijama Akademskog folklornog ansambla "Oro" u Nišu, a oni koji misli da najbolje igraju ovo srpsko kolo mogu da se prijave za takmičenje do večeras u ponoć.

Svi mogu da se prijave za takmičenje, bez obzira na igračko iskustvo, kažu u Studentskom kulturnom centru, a nadigravanje počinje u subotu u 13 sati u ansamblu "Oro" koje se nalazi u Šumatovačkoj ulici i ulaz >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je iz dvorišta Univerziteta.

Oni koji žele da se takmiče prijavu mogu poslati na adresu akud@skc-nis.com, najkasnije do 25. oktobra u 23.59 sati. Prijava treba da sadrži ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon i informaciju da li ste član nekog folklornog ansambla ili KUD-a - navode iz SKC-a.

Iz SKC-a poručuju da se kolo igra u grupnoj, kružnoj formaciji, a na takmičenju će se ocenjivati igranje pojedinaca. Takmičari treba da budu u opremi koja podrazumeva šorc, majicu i adekvatnu obuću. Najbolje igrače moravca biraće stručni žiri u kome će biti etnokoreolozi, koreografi, igrači i biraće ih sistemom eliminacije, a najbolja tri para će učestvovati u finalnom nadigravanju koje se održava 9. novembra u Novom Sadu.

Cilj ove manifestacije je sabornost svih građana Srbije kroz jedinstvenu formaciju kola, jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost, kao i podizanje svesti o snazi i značaju narodne igre koje se kao takva nalazi na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - navode u "Oru".

Prošle godine su, podsećaju iz SKC-a, na finalnom takmičenju u Novom Sadu zablistali upravo folklorci "Ora". Natalija Stojković i Miloš Stojanović su tada osvojili zlatnu i srebrnu medalju u igranju moravca.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Ko najbolje igra ,,moravac,,?

Izvor: JUGpress.com, 25.Okt.2019

NIS Svi koji misle da baš oni najbolje igraju moravac, moći će da odmere snage sa ostalim igračima u subotu 26. oktobra, kada se organizuje Regionalno nadigravanje istolne i južne Srbije u igranju srpskog kola. Oni koji budu bili najbolji 9. novembra putuju u Novi Sad, gde će se boriti za nagradu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.