Svrljižani među najstarijima, Pantelejkama predviđaju najduži vek

Izvor: JužneVesti.com, 13.Okt.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svrljižani među najstarijima, Pantelejkama predviđaju najduži vek

Dok su stanovnici Svrljiga trenutno među najstarijima u Srbiji, najduži očekivani životni vek u Srbiji imaju stanovnici niške Opštine Pantelej. Prema zvaničnoj statistici, ženska deca rođena 2014. godine u ovoj opštini mogla bi da dožive 80 godina.

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku o vitalnim događajima u Srbiji za period od 2012. do 2014. godine, stanovnici Panteleja u proseku umiru sa 74,5 godina.

Međutim, imajući u vidu dosadašnji mortalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i prirodni priraštaj u ovom delu Niša, stručnjaci Zavoda procenjuju da bi žene rođene u prethodne tri godine, mogli da dožive 79,7 godina, dok je očekivani životni vek muškaraca u Panteleju 75,6 godina.

Najkraći očekivani životni vek u Srbiji imaju stanovnici Čoke u Severnom Banatu - 67 godina za muškarce i 73,9 godina za žene.

Srbi u proseku umiru sa 74,2 godina, ali ima opština u kojima je stanovništvo i starije od toga.

Stanovnici opštine Svrljig kraj Niša su drugi po starosti u zemlji i umiru sa 79,3 godine. Oni su odmah iza meštana Rekovca u Pomoravskoj oblasti koji dožive i do 79,5 godina.

Najranije umiru Tutinci koji u proseku "doguraju" do 69,4 godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.