Izvor: RTV 5, 08.Apr.2012, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan Roma (video)

Škola u kojoj 15-ak romskih mališana, iz niškog naselja Stočni trg uči da piše, čita i računa ima jednu prostoriju. Nema table, ni klupa ali želja za znanjem ne izostaje.
"Najzanimljivije mi je pisanje i volim da učim."
"Volim matematiku jer je zabavna.", kažu učenici improvizovane škole.
Kućica koja vikendom služi kao škola u stvari je dom Evčare Maličević. Ona kaže da živi ispod donje granice siromaštva, ali i da je njena kuća na raspolaganju njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << najmlađim komšijama koje bi da nešto nauče.
"Nas šestoro živi u ovoj kući, a još dvoje je na putu. Mesečno primamo 15 hiljada dinara. Zašto da im ne pozjmimo prostor za nastavu? Lepo je da naša, romska deca uče pisanje i račun.", smatra Maličević.
Roditelji ovih mališana, kažu da jedva imaju za hranu, pa o redovnom školovanju, nažalost ne mogu ni da razmišljaju.
"Najviše bih volela da nekako dobijemo vodu i struju", kaže Naza Ametović, jedan od roditelja.
Malu vikend nastavu pomažu Društvo samohranih majki iz Niša i GO Medijana.
"Ovde smo već dve godine i namerno smo izabrali najsiromašniju romsku mahalu u Nišu.", ističe Miroslava Jovanović iz Društva samohranih majki.

Dragoslav Ćirković, predsednik Gradske opštine Medijana pozvao je sve nadležne da nađu način da niškim Romima pomognu u njihovoj teškoj situaciji:
"Treba da se potrudimo da im makar malo olakšamo život u našem gradu i da ih uključimo u društvene tokove, jer bi im to mnogo značilo."
Dok u Nišu Romi kažu da će prvo veliko slavlje sačekati Đurđevdan, u Leskovcu je obeležen 8. april, Svetski dan Roma.
"Ekonomska kriza koja je pogodila Srbiju , dodatno otežava položaj roma u obrazovanju i zapošljavanju.", kazala je u Leskovcu Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.
Prošlogodišnje istraživanje Povereništva za zaštitu ravnopravnosti pokazalo je da 70 % srednjoškolaca u Srbiji ima rasistički stav prema Romima. Sa druge strane, samo 2 % Roma dobije diplomu republičke visoko-školske ustanove.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.