Sva deca mogu ponovo u vrtiće u Nišu, kažu u Pčelici, a roditelji plaćaju i kada nisu smela da idu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jan.2021, 10:37

Sva deca mogu ponovo u vrtiće u Nišu, kažu u "Pčelici", a roditelji plaćaju i kada nisu smela da idu

Roditelji dece koji nisu imali potvrdu poslodavca da ne mogu da rade od kuće, pa deca od sredine novembra nisu mogla da idu u vrtiće Predškolske ustanove "Pčelica", sada reaguju jer im je račun ipak stigao. Kažu da su za to vreme morali da plaćaju čuvanje dece kojima je obdanište praktično bilo zabranjeno, a iz "Pčelice" odgovaraju da roditelji plaćaju samo režijske troškove od oko 2.000 dinara i najavljuju da od kraja decembra, prema novoj odluci, ponovo sva deca mogu u vrtić. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Zbog loše epidemiološke situacije Gradski štab za vanredne situacije u Nišu je sredinom novembra naredio da u vrtiće mogu samo deca čiji roditelji imaju potvrdu poslodavca da ne mogu da rade od kuće, odnosno da moraju da rade u sedištu firme.

Negodovali su roditelji i tada, a ima onih koji se bune i sada, kada je to što decu nisu mogli da vode u vrtić ipak došlo na naplatu.

Pitao sam Pčelicu da li ćemo biti oslobodjeni plaćanja za taj period. Odgovor je da cemo plaćati "samo režijske" troškove. To jest plaćamo isto onoliko koliko bi platili da svojevoljno nismo vodili dete u vrtić. Ovde nije u pitanju bila naša volja, naprotiv. Mi smo se morali dovijati na razne načine da nadjemo da nam neko čuva dete u radno vreme. Čak neretko smo to i plaćali. Odluku je donela Pčelica, ne roditelji. Valjda donosilac odluke treba da podnese trošak - pojašnjavaju.

Iz "Pčelice" pojašnjavaju da kao i ranije tokom epidemije, ali i pre nje kada dobrovoljno nisu vodili decu u vrtić, roditelji moraju da plate režijske troškove - 2.014 dinara mesečno i sada, kada zbog naredbe Štaba nisu imali pravo na čuvanje dece u obdaništu.

Takođe poručuju da sva deca, bez obzira na potvrde poslodavac, mogu da se vrate vaspitačima.

U skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije br.4000/2020-1 od 21.12.2020 JPU Pčelica je zbog bolje epidemiološke situacije počela sa redovnim režimom rada i prijemom i dece čiji roditelji nisu dostavili potvrde poslodavca - navode iz Pčelice.

Inače, ukupna cena boravka dece u vrtićima u Nišu, takozvana ekonomska, iznosi 20.140 dinara, a učešće roditelja je 20 %, odnosno plaćaju mesečno 4.028 dinara kada su deca na čuvanju, a duplo manje kada iz bilo kod razloga nisu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.