Šutanovac: Nema detektovanih vojnih pretnji

Izvor: Blic, Tanjug, 18.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nema detektovanih vojnih pretnji

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Nišu da Vojska Srbije u ovom trenutku nema "detektovanih vojnih pretnji", ali da se radi preventivno, tako da građani nemaju razloga za brigu.

Šutanovac je rekao da "postoje nevojne pretnje koje se tiču pojedinačnih incidenata ili terorizma i organizovanog kriminala, ali nema opasnosti u ovom trenutku od širih sukoba u kojima bi učestvovala VS".

"Mi delujemo preventivno i radimo kao da je reč o najgorem scenariju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zato građani nemaju razloga da brinu", rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare, govoreći o bezbednosnoj situaciji i eventualnim problemima o sprovođenju plana UN u šest tačaka na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče pitanja angažovanja naših jedinica u mirovnim operacijama, on je rekao da se to razmatra u sistemu odbrane, ali da konačnu odluku o tome donosi parlament. Ministar odbrane je najavio da će sredinom godine biti otvorena naša kancelarija pri NATO u Briselu, "čime bi u punoj meri trebalo da se angažujemo u programu Partnerstvo za mir".

On je rekao da će se i dalje raditi na unapređenju materijalnog položaja pripadnika VS, ne samo u domenu plata, nego i stambenog zbrinjavanja. "Reformišemo i sistem vojnog obrazovanja, a od ove godine imamo usavršavanje za oficire na četiri nivoa, a uvodimo i visoki kurs bezbednosti i odbrane", rekao je ministar.

Šutanovac je najavio da će se do polovine iduće godine rešiti pitanje viškova ubojnih sredstava, kao i onih koja nisu adekvatno skladištena, da bi se izbegla dešavanja kao pre nekoliko godina u Paraćinu.



Profesionalizacija vojske posle 2010. zbog svetske krize


Šutanovac je izjavio da će jedan od značajnih zadataka države u narednom periodu biti jačanje civilne i demokratske kontrole oružanih snaga Srbije. Šutanovac je rekao i da profesionalizacija Vojske Srbije neće biti završena 2010. godine zbog finansijske krize.

Šutanovac je podsetio da je Evropska komisija pohvalila rezultate u civilnoj kontroli oružanih snaga, ocenivši da je to jedna od važnih stavki približavanja Srbije Evropskoj uniji. On je najavio i organizacione promene u Ministarstvu odbrane u skladu sa aktuelnim izazovima, rizicima i pretnjama, istakavši da će se nastaviti proces profesionalizacije i opremanje Vojske Srbije (VS) savremenim sredstvima i tokom ove godine.

"Planirano je da se projekat profesionalizacije VS završi do kraja 2010. godine, ali verovatno to neće biti ostvareno zvog aktuelne finansijske situacije", ukazao je on.

Šutanovac je naglasio da Ministarstvo odbrane ne odustaje od tog projekta i dodao da je za 2.400 mesta za profesionalne vojnike bilo više od 5.000 kandidata, što govori da se poverenje u VS vraća.

Pilipović: Nova oprema za vojnike u 2009.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović izjavio je da će se opremanje u 2009. godini prvenstveno usmeriti na vojnike koji će dobiti nova sredstva balističke zaštite i optičke i optoelektronske uređaje.

Pilipović je za najnoviji broj magazina "Odbrana" naveo da će pripadnici vojske dobiti i uniforme sa redizajniranom digitalnom šarom, zaštitna sredstva atomsko biološko hemijuske odbrane i neborbena motorna vozila.

Prema njegovim rečima, znatna pažnja u toku godine posvetiće se i obuci, a u planu je nabavka nastavnih sredstava za pešadince, artiljerce, inžinjerce i vazduholovce.

On je rekao i da Ministarstvo odbrane planira da izdvoji oko 430 miliona dinara za novu medicinsku opremu i da će polovina te sume biti iskorišćena za oprema koja će se, u prvom momentu, koristiti tokom "Univerzijade", a potom rasporediti jedinicama u garnizonima.

"Planiramo da 2009. godine u nauku investiramo četiri puta više nego prošle godine. To odgovara iznosu koji su Vojno-tehnički institut, VMA i slične ustanove tražile za razvojne projekte", rekao je Pilipović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Feniks

Izvor: RTV Pink, 17.Feb.2009, 13:37

Pilipović: Opremanje vojnika u 2009. godini . . . Pomoćniki ministar odbrane za materijalne resusre Ilija Pilipović izjavio je da će se opremanje u 2009. godini prvenstveno usmeriti na vojnike koji će dobiti nova sredstva balističke zaštite i optičke i optoelektronske uređaje. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.