Susret stvarnosti i fantazije – knjiga GRUBB Stories 4

Izvor: RadioCity.rs, 28.Nov.2019, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret stvarnosti i fantazije – knjiga GRUBB Stories 4

U ovoj knjizi mladi pisci istražuju prostore u kojima se sreću stvarnost i fantazija. “Prepliću fikciju, misteriju, snove i nadanja i stvaraju nadahnute priče koje ih izmeštaju iz života u mahali, a istovremeno izražavaju želju da sačuvaju tradicionalni romski način života.
"Priče u ovoj knjizi imaju svoju izmaštanu, produženu realnost u kojoj svet ostaje bez boja, misteriozno se pojavljuju knjige praznih listova. U ovim pričama se luta, sanja, mašta, uči, nada. Otkrivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << se velike istine i sve imaju zajedničko ishodište u želji da budu zdravi i srećni sa svojim porodicama na okupu”, kažu u GRUBB-u.
Knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački u bliskoj saradnji sa vršnjacima drugih nacionalnosti, a ilustrovana je radovima nastalim na radionici koju je polaznicama GRUBB-a održala princeza Jelisaveta Karađorđević.

Promocija knjige upotpunjena je muzičko-plesnim programom. Sve generacije GRUBB fondacije izvele su najpopularnije numere iz GRUBB mjuzikla, ali i nove, nastale na radionicama u GRUBB centrima u Beogradu i Nišu, inspirisane realnom, svakodnevnom borbom protiv predrasuda, ali i prvim ljubavima i prijateljstvima.
Učesnici, mladi Romi, koji su ujedno i kompozitori i pisci, sa puno ljubavi, entuzijazma i šarma, predstavljaju svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju modernih urbanih bitova i vekovima stare tradicionalne romske muzike. GRUBB mjuzikl su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici.
Ova neobična ekipa predvođena je svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom. Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoji Holandiji, mjuzikl je doživeo veliki međunarodni uspeh.

GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu, više od 10 godina podstiče redovno školovanje oko 500 dece mlađe od 18 godina kroz edukativne i umetničke programe.
GRUBB je laureat prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu, za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.
Već petu godinu za redom Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podržava GRUBB projekte.
Promocija knjige GRUBB Stories 4 bila je mesto susreta različitih kultura, prisustvovali su joj i đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i ostalih beogradskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa decom migrantima koji sada krče put društvenoj integraciji.

GRUBB osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe, i ovo je bila prilika da svojim vršnjacima pokažu kako umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude.  Što se nas tiče, prodaja GRUBB Stories, te ulaganje novca od prodaje u nove aktivnosti vezane za edukaciju mladih Romkinja i Roma jeste lep primer socijalnog preduzetništva, koje vodi ka ostvarenju većeg i važnijeg cilja - povećavanja šanse za buduće zaposlenje.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.