Sukob dva sindikata stigao do suda

Izvor: Glas javnosti, 30.Jul.2009, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob dva sindikata stigao do suda

BEOGRAD - Čelnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije podneli su juče krivične prijave protiv Zorana Tošića, predsednika štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata „Niteksa“, i još 14 članova zbog fizičkog nasrtaja u sindikalnim prostorijama u Nišu. Naime, radnici ovog preduzeća koji sa prekidima štrajkuju od novembra prošle godine upali su u prostorije ASNS nakon potpisivanja „Sporazuma o izlasku ‘Niteksa’ iz krize“ sa vlasnikom „Niteksa“ Đorđem Nicovićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Prema rečima Dragana Milovanovića, glavnog menadžera ASNS, „grupa vandala na čelu sa Tošićem“ duže vreme je pripremala napad na članove sindikata, a sve to je najavio i na lokalnoj televiziji u Nišu.

- Odgovorno tvrdim da je predsednik Samostalnog sindikata LJubisav Orbović bio upoznat sa Tošićevim namerama. Tome u prilog ide i činjenica da ni posle dva dana ni Orbović ni ostali funkcioneri sindikata nisu uputili izvinjenje. To čak nije uradio ni resorni ministar Rasim LJajić. Podnećemo tužbu protiv Samostalnog sindikata i za naknadu štete koja je procenjena na oko milion dinara. Najžalosnije je to što je ovo prvi put u istoriji srpskog sindikalizma da se bahati pojedinci fizički obračunavaju sa neistomišljenicima - naglasio je Milovanović i dodao da u Srbiji zakon za pojedince ne važi.

Milovanović uverava da je od 730 radnika „Niteksa“ više od 200 članova njegovog sindikata, dok, kako kaže, Tošić i ekipa nisu ni priložili pristupnice.

LJubisav Orbović, prvi čovek Samostalnog sindikata, odbacio je sve Milovanovićeve optužbe i dodao da je vlasnik „Niteksa“ Đorđe Nicović iskoristio jedan sindikat da bi potpisao sporazum.

- Svako ko može da kaže da sam ja organizovao napad na članove ASNS je idiot. Onaj ko se predstavlja za sindikalnog lidera, izda svoje kolege i zbog ličnih interese sruši borbu 700 ljudi ne može biti sindikalac - naglasio je Orbović i dodao da bi Milovanović trebalo da odgovora za sve zločine koje je počinio radnicima dok je bio ministar.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.