Sudski izvršitelj radio za sebe

Izvor: Politika, 23.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski izvršitelj radio za sebe

Sumnja se da je pre nego što je pobegao iz Svrljiga, Zoran Petrović sakrio, ili uništio više od 150 izvršnih predmeta, i prisvojio ogromnu sumu novca od prodaje zaplenjene imovine

Niš – Velika afera izbila je u Opštinskom sudu u Svrljigu, nedaleko od Niša. Prvo je primećeno da se nelogične stvari događaju u izvršnom odeljenju ove pravosudne ustanove. Netragom je nestalo, saznaje se nezvanično, oko 150 presuđenih i izvršnih sudskih predmeta. Vršilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dužnosti predsednika ovog suda Nela Aleksić, rekla je za „Politiku” da je odmah započeta kontrola rada u izvršnom odeljenju i utvrđivanje šta je sve nestalo.

Nestanak sudskih spisa iznenadio je sve osim jednog čoveka – glavnog sudskog izvršitelja Zorana Petrovića (49), koji u svrljiškom sudu radi od 2002. godine, a pre toga bio je zaposlen u predstavništvu „Krke” iz Novog Mesta (Slovenija) u Svrljigu. Čim je počela kontrola spisa sudski izvršitelj je nestao – jednog jutra nije došao na posao i od tada niko u sudu, ali ni u porodici (oženjen je i ima jedno dete), ne zna gde je.

– Kada smo utvrdili da nedostaje veliki broj izvršnih predmeta, podneli smo policiji i tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Petrovića za krivično delo falsifikovanja i uništavanja službenih isprava, odnosno za zloupotrebu službenog položaja. Gonjenje i pronalaženje sudskog izvršitelja preuzela je da radi policija, a mi u Opštinskom sudu započeli smo obiman popis i kompletnu rekonstrukciju svih predmeta kojih nema, kako bismo utvrdili šta je učinjeno sa originalima i izvršnim rešenjima – rekla nam je v. d. predsednika suda Nela Aleksić.

U ovoj pravosudnoj ustanovi sumnjaju da je prilikom izvršenja sudskih presuda u preduzećima i firmama, koja su dugovala poveriocima, zbog čega je i presuđeno da izmire dugove, Zoran Petrović teško zloupotrebio položaj. Od mnogih firmi gde je bilo izvršenja, a koje nisu imale novac za izmirivanje dugovanja, zaplenjene su mašine, oprema, automobili, kancelarijski inventar i druga pokretna imovina, a što je kasnije prodavano najčešće oglašavanjem i javnim licitiranjem. Otvoreno se sumnja da je Petrović značajan deo opreme prodavao mimo znanja nadležnih u sudu i bez javnog oglašavanja, a da tako dobijeni novac nije uplaćivao u sudsku kasu, već je stavljao u džep. Nezvanično se govori da su se umesto u kasu Opštinskog suda u Svrljigu Petroviću „slile” na stotine hiljada, pa čak i milionske sume dinara.

– Poslednji put na poslu Petrović je bio početkom novembra i od tada mu nema ni traga, ni glasa. Krivičnu prijavu protiv njega za falsifikovanje, odnosno uništavanje sudske dokumentacije, podneli smo pre mesec i po dana i od tada ga traže organi gonjenja. Ni njegovi ukućani ne znaju gde je, bar tako kažu – rekla nam je Nela Aleksić.

U Policijskoj upravi i Opštinskom javnom tužilaštvu u Nišu potvrđeno nam je da se traga za izvršiteljem suda u Svrljigu Zoranom Petrovićem i da je za njim raspisana poternica.

Toma Todorović

[objavljeno: 24/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.