Izvor: JužneVesti.com, 14.Jul.2023, 11:33

Studentski festival folklora počinje u Nišu, nastupiće ansambli iz Južne Amerike i Evrope

Međunarodni festival folklora koji će 16. put biti održan u Nišu od nedelje, 16. jula do četvrtka, 20. jula na "Letnjoj pozornici" u Tvrđavi, okupiće studente i članove folklornih ansambala iz 8 zemalja Evrope i sveta. Organizatori najavljuju i koreodramu o 700 godina manastira Gračanice, ali i naučne skupove o očuvanju kulturne baštine.

Festival će početi defileom učesnika Obrenovićevom ulicom u nedelju od 19 sati, dok će svečano biti otvoren na Letnjoj pozornici >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u 20:30, kada će se folklorni ansambli iz Češke, Čilea, Grčke, Nemačke, Turske, Kolumbije i Srbije predstaviti niškoj publici, najavljuju iz Studentskog kulturnog centra, koji i organizuje festival.

U ponedeljak će u 21 sat, u okviru festivala biti održan koncert profesionalnog Ansambla “Venac”, koji će izvesti etno koreodramu koju su specijalno napravili povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanice. To je nešto relativno novo u Srbiji i nije mnogo gradova imalo prilike da vidi - rekli su iz SKC-a.

Predstaviće se 8 ansambla iz Južne Amerike i Evrope; foto: JV / N. Đ. Pored koreodrame ansambla sa Kosova i Metohije u Nišu, u ponedeljak će, prema rečima organizatora, učesnici festivala nastupiti i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci i Sokobanji.

Sa gradovima u okruženju Niša ćemo u ponedeljak, utorak i sredu organizovati po 3 koncerta svake večeri, gde će ovi ansambli gostovati, a neki plan je da svakom gradu predstavimo po 3 različita ansambla dnevno. Praktično u okviru našeg festivala za 5 dana trajanja biće organizovano 12 koncerata, koji će počinjati u 20:30 svake večeri - rekli su organizatori.

U utorak, 18. jula u 12 sati u Univerzitetu u Nišu će biti organizovana tribina “Nacionalno kulturno nasleđe - obrazac komunikacije”, dok će od 20:30 u Ražnju nastupiti ansambli iz Kolumbije, Grčke, kao i KUD “Sava Jeremić”.

U Vladičinom Hanu predstaviće se sastavi iz Čilea, Nemačke, Češke i KUD “Branislav Nušić”, dok će u Beloj Palanci koncerte imati folkloraši iz Poljske, Turske i KUD “Remezijana”.

Smatramo da je zaštita kulturne baštine i kulturnog nasleđa bitna za svaku zemlju, zbog čega smo od prošle godine počeli da organizujemo i naučne skupove sa učesnicima festivala, kako bi nam ti učesnici ispričali kako su oni zaštitili svoju kulturnu baštinu, a istovremeno da i mi njima ispričamo kako se to radi kod nas. Razmena priča o folkloru i kulturnoj baštini je ono najbolje što ostaje posle festivala - rekli su iz SKC-a.

Pored Niša učesnici festivala nastupiće i okolnim gradovima i mestima; foto: JV / N. Đ. U sredu, pretposlednjeg dana festivala, u Knjaževcu će od 20:30 nastupiti Čileanci, Česi, Nemci i KUD “Kolo”, u Vladičinom Hanu Poljaci, Turci i KUD “Branislav Nušić”, dok će u Beloj Palanci imati prilike da vide nastupe Kolumbijaca, Grka i KUD “Remezijana”.

Poslednje festivalsko veče će početi defileom učesnika Obrenovićevom ulicom u 19 sati, dok će zajedničkim nastupom svih ansambala na Letnjoj pozornici u Tvrđavi od 20:30 festival biti završen.

Iz SKC-a napominju da će ulaz na festivalski prostor biti besplatan, kao i toda će na otvaranju i zatvaranju festivala prisustovati ljudi iz niškog Nurdora, kojima će posetioci moći da doniraju novac za unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.