Studenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa lekarima, stomatologija najveći problem 

Izvor: JužneVesti.com, 10.Maj.2023, 08:35

Studenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa lekarima, stomatologija najveći problem 

Nezainteresovanost medicinskog osoblja, ali i loša komunikacija sa izabranim lekarima, uz samo jednog stomatologa u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, najveći su problemi studenata niškog Univerziteta. V. d. direktor Studentske poliklinike u Nišu dr Radomir Pešić rekao je da ti rezultati mogu biti relavantni i irelavantni, te da je presudan faktor lične reakcije studenata.

Prema rečima dr Pešića, sistem u Studentskoj poliklinici postoji, te jednom godišnje rade >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << anketu sa studentima, ali i zaposlenima kako bi poboljšali ili popravili svoje usluge. Međutim, studenti kažu da određeni problemi postoje godinama.

Čast izuzecima, ali medicinske sestre znaju da budu veoma neljubazne, dok s druge strane mnoge moje kolege sa fakulteta i ja imamo osećaj neprijatnosti dok smo sa lekarom, često imamo osećaj da su ljuti što smo tu i da žele što pre da odemo, zato mi se čini da nas i ne slušaju dovoljno pažljivo, nego mahinalno prepisiju lekove - rekla je jedna studentkinja.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Studentske poliklinike u Nišu, broj studenata koji je upućen na korišćenje njihovih usluga prelazi 40.000 osoba.

Zbog toga za mnoge studente veliki problem predstavlja i samo jedan stomatolog koji, zbog prevelikog obima posla, nije u mogućnosti da primi sve studente, pa su mnogi prinuđeni da idu u domove zdravlja ili privatno.

Imamo problem zato što imamo jednog stomatologa. To propisuje kadrovska komisija Ministarstva za zdravlje, mi stalno podnosimo zahteve u vezi tog pitanja jer to jeste problem. I taj stomatolog ima prava iz Zakona o radu, pravo na odmor, pravo da se razboli, relativno skoro je žena bila i kovid pozitivna, pa je morala da odsustvuje sa posla - rekao je Pešić.

Pozivajući se na Pravilnik Studentske poliklinike, dr Radomir Pešić rekao je da mogu imati najmanje 1 stomatologa, ali da nije zabranjeno više.

Godinu dana pre nego što sam došao u Studentsku polikliniku kao lekar i direktor bilo je 7 stomatologa, pa potom 6, ali sada je tako, kako je - zaključio je Pešić.

Pitanja da li je potrebna bolja edukacija medicinskog osoblja, kao i to da li je dovoljan samo jedan stomatolog na 40.000 studenata, poslali smo Ministarstvu zdravlja, na čije odgovore još čekamo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.