Studenti iz Niša razvijaju sistem zaštite od šumskih požara

Izvor: JužneVesti.com, 20.Sep.2023, 16:59

Studenti iz Niša razvijaju sistem zaštite od šumskih požara

Petoro studenata niškog Mašinskog i Elektronskog fakulteta osmislilo je sistem za zaštite od šumskih požara Iskra, a idejni tvorac Nemanja Aćimov ističe da iako Srbija ne spada u ugrožene zemlje od ozbiljnih šumskih požara, kaže da zbog globalnog zagrevanja je samo pitanje vremena. Trenutno njihov projekat je deo programa “Social Impact Award” gde građani mogu glasati za najbolju inovaciju, a pobednik će dobiti finansijska sredstva da nastavi svoja istraživanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Inicijalna ideja ovih studenata 3. i 4. godine studija je da se sistem postavi na mestima visokog rizika od šumskih požara, ali da može biti pogodan i za naselja na obodima gradova, ali i u neposrednim blizinama važnih spomenika kulturno-istorijskog nasleđa.

Sistem zaštite od šumskog požara "Iskra"; foto: Nemanja Aćimov Sistem Iskra sastojaće se od mantažnih uređaja, sastavljenih iz dva dela, pasivnog i aktivnog, kaže Nemanja Aćimov i dodaje da će pasivni pružiti informacije sa terena, dok će aktivni sprečavati požare.

Pasivni pruža informacije sa terena, poput vlažnosti vazduha, temperature i brzine vetra. Aktivni deo, u slučaju da je požar blizu, raspršio potivpožarni fluid, koji bi praktično napravio barijeru kroz koju planem ne bi mogao da prođe. Naravno, kod masivnih požara, to je i dalje nemoguće zaustaviti, ali naša istraživanja pokazuju da manje i srednje požare Iskra može da zaustavi praveći tu barijeru - kaže Nemanja.

Sistem zaštite od šumskog požara "Iskra"; foto: Nemanja Aćimov Nemanji je ideja nastala dok je radio na drugim projektima, a poslednjih 6 meseci, kako kaže, zajedno sa svojim timom radi na razvojnim istraživanjima.

Nalazimo se u ranoj fazi razvoja. Što se tiče mehaničkog dela, razvili smo oko 80% svega što je potrebno, mehatronički sistem je na nekih 45% razvijenosti, a na kraju ostaje nam da razvijemo softver. Mi smo poprilično entuzijastični i uvereni da ćemo uz odgovarajući podsticaj i podršku najkasnije za godinu i po dana imati ceo sistem razvijen - kaže Aćimov.

Iz želje da dobiju dublje informacije o sistemima zaštita od šumskih požara, Aćimov ističe da sarađaju i sa vatrogasnim komandantima od kojih, kako kaže, dobijaju korisne savete.

Sistem zaštite od šumskog požara "Iskra"; foto: Nemanja Aćimov Trenutno, prema njihovim istraživanjima, postoje sistemi zaštite koji rade samo detekciju požara, u čemu Nemanja vidi mogućnost da njihov projekat bude prepoznat.

Činjenica je da je potrebno mnogo jedinica Iskre instalirati, ali je isto tako činjenica će biti znatno jeftiniji od konkurencije, koja trenutno na terenu radi samo detekciju požara, dok se gašenje i dalje radi avionima i helikopterima što je skupo i nije toliko praktično. Inicijalna procena je da bi prodajna cena koštala od 350 do 600 evra. Tražimo načine da smanjimo cenu i koristimo reciklažni materijal kako ne bismo naštetili ekosistemu - kaže Nemanja.

(/slika5) Iako kaže da za Srbiju masivni šumski požari nisu pretnja, ističe da će se to i budućnosti dešavati zbog globalnog zagrevanja, te da su se zato i prijavili za program “Social Impact Award” gde građani glasaju za ideje koje će program podržati.

Zbog toga što se ovakvi projekti uglavnom u Srbiji organizuju u Beogradu, Nemanja kaže da je sa timom često u prestonici, gde žele da pokažu da i Niš i južna Srbija, kako kaže, imaju šta da ponude.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.