Studenti i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu harmonikama osvojili svet

Izvor: JužneVesti.com, 23.Nov.2018, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu harmonikama "osvojili svet"

Na takmičenju Svetski trofej koje se, kako navode sa Fakulteta umetnosti, održava skoro 70 godina, studenti ali i profesori ove ustanove popeli su se na pobednička postolja izvodeći kompozicije na harmonikama. Ove godine su se, dodaju, takmičili u Kanadi.

Kako navode sa FU, studentkinja harmonike Dejana Radanović osvojila je prvo mesto, dok je Stefan Popović bio treći u master kategoriji. Peti u ovoj kategoriji, dodaju, bio je Stefan Velevski.

Bila je čast >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svirati i predstaviti Fakultet umetnosti, državu i sebe svirajući najeminentnijim ljudima iz sveta harmonike i svirati na jednoj takvoj velikoj sceni. Za jedan ovakav događaj čovek se sprema kroz čitavo svoje školovanje. Svakako, poslednjih godinu dana obeležio je intenzivan trud i rad, koji uključuje višesatno svakodnevno vežbanje, jaku mentalnu pripremu, ali i puno odricanja i borbe sa sopstvenim mislima i emocijama – kazala je Radanovićeva.

Svetski trofej u kategoriji World music osvojio je i Nikola Peković sa svojim trijom Art Family koji čine i docent Andrija Minčić i saradnik Nikola Cvetković.Trio docenta Nikole Petkovića pobedio u kategoriji World music; Foto: Fakultet umetnosti

Docent Peković koji je, kako navode, bio prvi student Fakulteta umetnosti u Nišu koji je treću i četvrtu godinu završio u jednoj akademskoj godini, rekao je da ovakvi rezultati dobro pozicionirati Fakultet u svetskim muzičkim krugovima.

Da bi se ostvario jedan ovakav uspeh potrebno je održati mnogo više časova, tako da su studenti imali nastavu i za vreme letnjeg raspusta jer sama priprema zahteva veliko odricanje i požrtvovanost. Istorijski je značajan momenat da su se profesor i dva studenta popela na pobedničko postolje. Ja kao profesor ponosan sam na naš zajednički uspeh jer kada ste okruženi vrednim, talentovanim, nasmejanim i marljivim ljudima, vaš posao je mnogo lakši – rekao je Nikola Peković.

Ovim uspesima su se, dodaju sa Fakulteta umetnosti, po prvi put u istoriji Svetskog trofeja, dugoj 68 godina, student i profesor popeli na pobedničko postolje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.