Studenti dele besplatne pravne savete

Izvor: Blic, 23.Feb.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti dele besplatne pravne savete

Niš - Na Pravnom fakultetu u Nišu kontinuirano, od 2002. godine, radi pravna klinika, u okviru koje se realizuju raznovrsni klinički programi obuke studenata u pravničkim veštinama. U dosadašnjem periodu, u okviru pravne klinike razvijene su klinika za građansko pravo i klinika za zaštitu prava žena. Stečeno iskustvo omogućilo je da se ustanovi ogledna advokatska kancelarija, u kojoj studenti, pod nadzorom profesora i advokata, pružaju besplatnu pravnu pomoć stvarnim klijentima, uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalno ugroženim sugrađanima.

- Kad sam prvi put razgovarala sa klijentom kome je trebala pravna pomoć, bila sam jako uzbuđenja, ruke su mi se tresle. To više nije bila teorija, nisu to bili neki primeri iz pravnih knjiga, već je ispred mene sedela žena kojoj je trebalo napisati tužbu za povećanje alimentacije koju joj daje bivši suprug. Tek kad sam počela da radim na pravnoj klinici na mom fakultetu, odnosno u oglednoj advokatskoj kancelariji, shvatila sam šta je u stvari pravnička profesija - priča Sibirka Aleksić iz Negotina, apsolvent Pravnog fakulteta u Nišu.

Sibirka je juče kao i njenih 36 kolega dobila sertifikat o završetku šestomesečne obuke na pravnoj klinici, koja već osam godina radi na Pravnom fakultetu u Nišu. Budući pravnici, uglavnom studenti završne godine, dobrovoljno su se prijavili za rad na pravnoj klinici i svi kažu da im je to iskustvo neizmerno važno jer je to jedini vid praktične nastave u toku studiranja.

- Besplatnu pravnu pomoć su tražile socijalno ugrožene osobe, koje su nam slali iz Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra. U sećanju mi je ostao slučaj žene koja je tužila za zlostavljanje posinka i njegovu decu. Starica je bila u Gerontološkom centru, a svu imovinu prepisala je tom posinku koji ju je nakon toga počeo da zlostavlja i isterao je iz kuće - kaže budući pravnik Milan Bijeljić iz Niša i dodaje da je upravo Verica Milosavljević, korisnica Gerontološkog centra, kojoj su pomogli, prisustvovala svečanosti na Pravnom fakultetu.

Tijana Manojlović iz Pirota kao volonter na pravnoj klinici pomogla je starici u Gerontološkom centru i sastavila joj je podnesak za povećanje alimentacije od bivšeg supruga. Njihovom kolegi, Mirku Iliću iz Kruševca, koji je diplomirao i već volontira kod istražnog sudije u kruševačkom sudu, mnogo su pomogla iskustva sa pravne klinike.

- Moj klijent je bila Nišlijka koja je želela da tuži bivšeg supruga koji nije redovno plaćao alimentaciju njoj i deci. Želela je i da se poveća visina alimentacije. Pošto njen bivši muž živi u Veneciji u Italiji, morao sam da pošaljem dopis našem Ministarstvu inostranih poslova, jer su oni nadležni za naše građane koji privremeno borave u inostranstvu. Rad na pravnoj klinici mi je pomogao da odlučim kojim pravom želim da se bavim kad diplomiram. Zato i volontiram u sudu u Kruševcu, jer mi se dopao rad u pravosuđu - veli Mirko.

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu prof. dr Nevena Petrušić istakla je da će od naredne školske godine biti uveden predmet pod nazivom pravna klinika.

- Imamo zaista pozitivna iskustva u radu pravne klinike, a kako je našim studentima neophodan praktičan rad, odlučili smo da to bude izborni predmet. Studenti su u kontaktu sa pravim klijentima najbolje mogli da nauče. Zahvalni smo i Centru za socijalni rad i Gerontološkom centru što su nam pomogli i slali ljude kojima je zaista potrebna pomoć. Kroz rad pravne klinike u proteklih osam godina prošlo je više od 300 studenata, a mnogi od njih su danas advokati, koji rade u sudovima. Osim uverenja o završetku obuke, studenti su dobili i preporuku kad se budu zapošljavali i dokument da su volontirali u lokalnoj zajednici - naglašava profesor Nevena Petrušić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.