Stručnjaci ocenjuju da zaštitom muškaraca Grozdanović relativizuje žrtve nasilja i femicide, SPS ćuti

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jul.2023, 12:52

Stručnjaci ocenjuju da "zaštitom muškaraca" Grozdanović relativizuje žrtve nasilja i femicide, SPS ćuti

Sedam meseci nakon što je Ana Grozdanović zbog pomoći tokom stranačke kampanje samohranim majkama obezbedila posao i pružala podršku, ne otkrivajući ko to finansira, niška socijalistkinja najavila je Forum za zaštitu muškaraca koji je za dan, kako se pohvalila, podržalo 5.000 muškaraca. Njene sporne izjave usmerene ka ženama predsednik niškog SPS-a nije želeo da komentariše, dok njegova partijska koleginica i neuropsihijatrica Slavica Đukić-Dejanović smatra da su u našoj kulturi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << žene i dalje žrtve nasilja. Sa tim je saglasan i Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava koji smatra da su izjave Grozdanović opasne i da relativizuju žrtve.

Žene preterale ste u oduzimanju muške uloge”, “danas se samo govori o onome što muškarac uradi na kraju, a niko se ne pita kroz šta je prolazio pored neke žene”, “neke žene gledaju da se dobro udaju, onda ucenjuju za alimentaciju preko dece” - samo su neke od izjava kojima je Grozdanović najavila svoj Forum za zaštitu muškaraca, što je izazvalo brojne polemike, osudu, ali i podršku određenog broja, uglavnom, muškaraca.

A post shared by Ana Grozdanovic SPS (@anagrozdanovicc)

Zbog izrečenih reči očekivana je bila reakcija Socijalističke partije Srbije čiji je Grozdanović član i čijeg predsednika Ivicu Dačića ni ovaj put nije izostavila iz objave na društvenim mrežama.

Zvaničan stav stranke ipak nije usledio, a vrh SPS-a nije odgovorio na pozive redakcije Južnih vesti. Igor Novaković bez kometara; foto: JV

Predsednik niških socijalista Igor Novaković rekao je da će sve što SPS želi zvanično da saopšti ići preko njega ili mejla Gradskog odbora, ne želeći da komentariše pojedinačne slučajeve.

Svako može, u slobodnoj zemlji, slobodno da piše po društvenim mrežama. Tema je bezbroj. Mi ćemo nastojati da zadržimo integritet i da se bavimo rešavanjem ozbiljnih problema u Nišu - naveo je Novaković.

Upravo takav vid slobodnog izražavanja na društvenim mrežama nekoga ko broji skoro 120.000 pratilaca i ima javni uticaj, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra veoma opasnim.

Članica političke stranke iz Niša više puta unazad koristi svoje pravo na slobodu izražavanja tako da nepogrešivo iznese neke stavove koji su apsolutno pogrešni, a u ovom trenutku i opasni u društvu u kom je broj femicida prešao 20 slučajeva - kaže Đorđević.

Dragan Đorđević kaže da su takva javna istupanja i izjave opasni; foto: MCB Napominje i da je to svojevrsna i opasna relativizacija, koja kod ogromnog broja ljudi može biti shvaćena na pogrešan način.

Iz ugla muškarca smatra da, čak i kada bi bio žrtva bilo koje vrste partnerskog nasilja, za pomoć se ne bi obratio tom Forumu, već bi zahtevao instituacionalnu zaštitu.

Jedini način je institucionalna žaštita od bilo koje zloupotrebe prava sa bilo koje strane. Jedini način da se bilo koji pojedinac zaštiti i dobije satisfakciju, pravnu i meterijalnu, jesu institucionalne sankcije i zaštita od na primer kršenja prava na alimentaciju, što muškarci često čine - objašnjava Đorđević.

Kao najveći problem ističe to što problem ne leži u osnivanju Foruma za zaštitu muškaraca, već je akcenat stavljen na prebacivanje krivice i odgovornosti ženama, koje su u velikoj većini slučajeva žrtve nasilja.

Zbog svega toga smatra da je neophodno da se SPS oglasi o Ani Grozdanović, koja je svojim stavovima javno istupila ispred stranke sa stranačkim obeležjima na fotografiji i pominjanjem predsednika Socijalista.

Đorđević ispred njene partije pominje i Slavicu Đukić Dejanović koja je početkom 2.000-tih bila ministarka zadužena za brigu o porodici, da bi 2016. bila izabrana za ministarku bez portfelja zaduženu za populacionu politiku, prevenciju nasilja i zaštitu ugroženih i osetljivih grupa. Slavica Đukić Dejanović o ženama žrtvama nasilja; foto/ilustracija: JV/S. M.

Slavica Đukić-Dejanović, koja je između ostalog i specijalista neuropsihijatrije, visoka funkcionerka SPS-a, ali i predsednica Foruma žena SPS-a, na kom među članicama nema Ane Grozdanović, kaže za Južne vesti da bi se u ovoj atmosferi pre opredelila za pomoć ženama, s obzirom na to da je od početka godine ubijena 21.

To su sve parametri koji govore da, bez obzira što nasilje nema pol, mi ga osuđujemo, a u našoj kulturi žene su i dalje veće žrtve nasilja i ja bih kompletnu pažnju usmerila upravo na to, iako svako ima pravo na osnivanje bilo kakvog udruženja i želim uspeh u radu, ali ako ćemo kao društvo da analiziramo sve, moramo videti gde još uvek leže problemi - poručuje Đukić-Dejanović.

Ne spori da ima pojedinačnih slučajeva u kojima su i muškarci psihički ucenjeni, ali smatra da je daleko dominantniji problem nasilja nad ženama, kao i da tolerancija bilo kakvog vida nasilja mora da bude svedena na minimum.

Sigurno je da ima slučajeva gde muškarac pored neke žene ima određene stepene patnje, pre svega psihičke, ali muškarac je češće fizički dominatniji, zbog toga je fizičko nasilje ipak češće nad ženom, međutim, ono što je možda važnije od svega to je da, kada govorimo o nultoj toleranciji, mi moramo mnogo više empatije da tražimo među ljudima oba pola - kaže Đukić-Dejanović.

Ona nije dala odgovor na pitanje da li se ovakvim javnim istupanjem stvara prostor za pravdanje partnerskog nasilja, ali je u više navrata napomenula da je nepobitna činjenica to da žene češće stradaju. Novinarka protiv nasilja osudila govor Ane Grozdanović; foto: MIRC

Oba sagovornika su saglasna da muškarci, jednako kao i žene, zaslužuju zaštitu, kao i da postoje slučajevi gde su muškarci žrtve u partnerskim odnosima, ali da su ipak, zaključuju, u većini slučajeva oni agresori i da nema mesta toleranciji.

Podsetimo, upravo izjavu da se niko ne pita kroz šta muškarac prolazi pored žene, već svi gledaju šta "uradi na kraju" osudila je članica grupe "Novinarke protiv nasilja" Jovana Gligorijević, uz zaključak da Grozdanović time jeste opravdala partnersko i finansijsko nasilje i to u vreme čestog femicida.

Više o biografiji Ane Grozdanović koja nije odgovorila na pitanja Južnih vesti možete pročitati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.