„Štepuju“ sigurnu budućnost

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Štepuju“ sigurnu budućnost

NIŠ - Ove sedmice završiće se deseti po redu kurs krojenja i šivenja, na kojem se u proteklih sedam godina ovom zanatu obučilo oko 300 samohranih majki - izbeglica sa Kosmeta i socijalno najugroženijih porodica u gradu i oko 50 Romkinja. Ove kurseve inače organizuje Regionalna zanatska komora Niš preko gradskog Udruženja zanatlija i privatnih preduzetnika, a uz saradnju sa Dobrotvornim fondom „Čovekoljublje“ Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Ovi kursevi su značajni ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << što su samohrane majke naučile jedan lep zanat, nego i što su im povratili nadu da će posle višegodišnjih izbegličkih trauma konačno moći da ponešto zarade za sebe i svoje porodice.

Neke polaznice ovog kursa za sada šiju za sebe i svoje porodice, mnoge su se zaposlile u krojačkim salonima privatnih poslodavaca, a neke su uz podsticajna sredstva i povoljne kredite za čije dobijanje im posreduje naša komora, uspešno započele samostalni posao i uspešne su u tome, kaže inženjer Blagoje Stanisavljević, predsednik Regionalne zanatske komore u Nišu.

POKLON HUMANISTE POLANSKOG

Humanista Pol Polanski je više godina bio angažovan oko zbrinjavanja romskih porodica na Kosovu i Metohiji i živeo je sa njima u izbegličkom kampu u Lapljem Selu u svojoj auto-prikolici. Sada je sedište svoje Fondacije za pomoć kosovskim Romima preselio u Niš i poklonio je polaznicama ovog kursa 30 šivaćih mašina.

Praktična obuka polaznica ovih kurseva obavlja se u pogonu Dobrotvornog fonda „Čovekoljublje“ koje je najsavremenijim mašinama opremila vlada Norveške, dok Regionalna zanatska komora kao instruktore na obuci angažuje najiskusnije gradske majstore krojačkog zanata.

Radmila Radosavljević i Svetlana Kojanović kažu da su zahvaljujući ovim kursevima otpočele privatni biznis i srećne su što više ne moraju da žive od socijalne i humanitarne pomoći. Ako im posao dobro krene obećavaju da će kod sebe zaposliti upravo i druge žene s kojima su pohađale kurs krojenja i šivenja.

Tatjana Jovanović i Slavica Aleksić su imale sreću da odmah po završetku kursa nađu posao kod privatnih poslodavaca.

Završetak rada desetog jubilarnog kursa biće obeležen prigodnom svečanošću krajem ove sedmice, a jedanaesti kurs sa 30 polaznica počinje 30. juna.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.