Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski predlog za gasovod Južni tok

Tri predložena izlaza završila bi u Mađarskoj, jedan kog Horgoša, a druga dva zapadnije

Srpska verzija trase gasovoda Južni tok gotovo da je definisana. Ona bi trebalo da ide od Niša do Subotice i dalje u Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, do severa Italije. Da li će ruski partner u potpunosti prihvatiti ovu srpsku varijantu gasovoda, ili će nešto ipak morati da se menja, znaće se vrlo brzo, budući da je za kraj aprila u Sofiji zakazano potpisivanje ugovora o realizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << projekta Južni tok, potvrdio je juče u razgovoru za „Politiku” Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

– Ovom skupu, osim predsednika Srbije, prisustvovaće i šefovi država svih ostalih zemalja preko kojih bi Južni tok trebalo da prođe – pojašnjava Mrakić. – Ovih dana se razgovara s „Jugorosgasom”, kako bi se konačno krenulo u gradnju gasovoda Niš–Pirot–Dimitrovgrad, budući da je ruski posrednik u kupovini gasa već izvršio eksproprijaciju zemljišta i da se na početak radova dugo čeka.

Upitan koliko je realno da trasa Južnog toka prođe paralelno s postojećim gasovodom, Mrakić kaže da je to prilično realno i za Srbiju najjednostavnije, ali da se mora videti i raspoloženje komšija.

Ne treba prenebregnuti ni činjenicu da Bugarska, odakle bi cevi trebalo da uđu u Srbiju, nije ni počela gradnju deonice od Sofije do Dimitrovgrada. Možda se ispostavi da je Bugarskoj nešto drugo povoljnije.

Srpska strana je predložila „Gaspromu” da bi cevi Južnog toka mogle ući sa tri strane u Srbiju i sa tri izaći iz naše zemlje. Sva tri predložena ulaza su iz Bugarske – jedan kod Dimitrovgrada, a ostala dva severnije. Tri predložena izlaza završila bi u Mađarskoj. Jedan kod Horgoša, a druga dva zapadnije. Međutim, tek će se definisati koja će varijanta ulaza i izlaza dobiti zeleno svetlo.

– Delegacija „Gasproma” bi trebalo sutra da nastavi razgovore s predstavnicima „Srbijagasa” o detaljima potpisivanja osnovnog ugovora o saradnji za osnivanje zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda preko teritorije Srbije – ističe Mrakić. –

Izvesno je, kaže on, da će se do kraja aprila znati da li „Gasprom” ulazi u posao završetka gradnje podzemnog skladišta „Banatski Dvor”. On ne očekuje da bi tu moglo biti bilo kakvih problema, dodajući da stručnjaci „Gasproma” pripremaju tehničku i ekonomsku studiju o ovom projektu koja će pokazati koje količine gasa mogu da se utisnu u „Dvor” i koliko bi taj posao bio isplativ kada gas počne da se povlači.

Gradnja skladišta „Banatski Dvor” će se odvijati u tri faze. Planirano je da se ove sezone utisne 150 miliona kubnih metara, kako bi se tehnički osposobio za takozvanu proizvodnju gasa i povlačenje iz skladišta – dnevno od tri do pet miliona kubika. U drugoj fazi zapremina će biti još veća, oko 500 miliona, a u trećoj, završnoj fazi, 800 miliona kubika gasa.

--------------------------------------------------------

Jevtiniji gas iz Rusije

Za koliko bi gas u drugoj polovini godine mogao da pojeftini za krajnjeg potrošača, zavisiće najviše od odnosa kursa dolara i dinara. Uvozna cena gasa bi od prvog jula trebalo da bude oko 280 dolara za 1.000 kubika, što je u odnosu na sadašnjih 430 znatno jeftinije.

Očekuje se da gas iz Rusije već od 1. aprila pojevtini, kada će se 1.000 kubika plaćati oko 330 dolara.

Jasna Petrović

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.