Srpski gudački kvartet izvodi dela Borodina

Izvor: JužneVesti.com, 04.Nov.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski gudački kvartet izvodi dela Borodina

Vrhunski srpski muzičari - violinisti Jovan Bogosavljević i Marija Rajković, violončelista Dragan Đorđević i Panta Veličković na violi, nastupiće večeras od 20 sati u Niškom simfonijskom orkestru u okviru 41. NIMUS-a.

Ovo veče biće, kako su najavili organizatori Niških muzičkih svečanosti, veče kompozitora Borodina.

Ovaj gudački kvartet čine muzičari iz Srbije koji su nastupali širom sveta i osvajali brojne nagrada.

Jovan Bogosavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rođen u Beogradu, svirao je kao solista širom planete, a izdvaja se njegova turneja 2010.godine sa Nacionalnim orkestrom Pekinga. Od 2009. nastupa po Evropi kao solista na koncertima sa minhenskim kvartetom “Basiona Amorosa”, a redovni je profesor na Fakultetu Umetnosti u Nišu i Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu.

Nišlijka Marija Rajković osnovne studije je završila u klasi istaknutog violiniste Jovana Kolundžije, a magistarske studije u klasi prof. Dejana Mihailovića. Prvi put je kao solista sa simfonijskim orkestrom nastupila u 11. godini. Upravo je sa Jovanom Bogosavljevićem osnivač centra za muziku “Strad Art”, Internacionalnog Kolegijuma Umetnika i gudačkog orkestra „ Hibridi“ sa sedištem u Nišu.

Violista Panta Veličković kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kao i mnogobrojnim kamernim ansamblima kod nas i u Nemačkoj. Bio je član gudačkog kvarteta „Mokranjac“ i jedan je od osnivača eminentnog kvarteta „ Rubikon“.

Bio je i gostujući profesor kamerne muzike na Univerzitetu u Osnabruku, a osim što svira na njima, Veličković i pravi gudačke instrumente.

Violončelista Dragan Đorđević počeo je da uči violinu sa 6 godina i to po Suzuki metodi, ali se kasnije opredeljuje za violončelno. Školovao se u “Guildhall“ školi za muziku i dramu u Londonu i Visokoj školi za muziku u Esenu, a svirao je i u Londonskom Simfonijskom orkestru.

Sarađivao je sa eminenetnim muzičarima i orkestrima, član je gudačkog kvarteta “Rubikon”, solo čelista Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i profesor čela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svira na unikatnom čelu “James& Henry Banks” iz 1797.godine.

Ulaznice za ovaj, kao i za sve ostale koncerte u okviru NIMUS-a, mogu se kupiti u Niškom simfonijskom orkestru svakog radnog dana i subotom od 8 do 20 sati, po ceni od 400, odnosno 250 dinara za đake, studente i penzionere.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.