Srednjoškolci iz Srbije učili kroz saradnju sa vršnjacima iz Bugarske

Izvor: RadioCity.rs, 29.Okt.2020, 21:50

Srednjoškolci iz Srbije učili kroz saradnju sa vršnjacima iz Bugarske

Jedna od škola koja je učestvovala u ovom projektu je i Gimnazija "Svetozar Marković". Nikolija Tričković, učenica te gimnazije, naglasila je koliko joj je značilo učestvovanje u ovakvom projektu.
"Na neki način smo uspeli da spojimo dva slična, a ipak toliko različita naroda. Našli smo zajednički jezik i uspeli da se još više zbližimo i združimo. Kroz to druženje i igru mi smo mnogo toga naučili, čak i neke stvari koje nam profesori nikada ne bi pokazali. Sada smo do >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << tih saznanja došli sami. Naučili smo kako da unapredimo naš život u srednjoj školi i kako da učenički parlament bolje funkcioniše", rekla je ona i dodala da bi volela da učestvuje u ovakvim i sličnim projektima jer se na taj način mladi pripremaju za ozbiljnije stvari u životu.

Prvi deo projekta je podrazumevao radionice koje su se u početku održavale u školama, a kasnije su zbog pandemije koronavirusa prešle u onlajn prostor. Tom prilikom je kreirano preko 50 radova: onlajn sadržaja, istraživanja i video materijala na temu zdrave hrane, boljeg rada učeničkih parlamenata, štetnosti konzumiranja psihoaktivnih supstanci i sprečavanja nasilja, ali i COVID-19 virusa.
Video sadržaj koji je osvojio najviše glasova je rad Marije iz Vranja koja je govorila o opasnosti koje sa sobom nosi konzumiranje droga. Ona je kroz šminkanje prikazala kako izgleda osoba kojoj droga polako oduzima i zdravlje i život.
Kroz projekat je istaknuto koliko je važan rad učeničkih parlamenata i postavljeno je pitanje da li su oni zaista potrebni kroz slogan: "Zabranimo učenički parlament". Radionice u Srbiji trajale su preko 300 sati. Planiran je i stvoren efikasan model učeničkog parlamenta, baziran na dobrim praksama iz obe zemlje i inostranstva. Jedan od rezultata projekta je i priručnik na temu učeničkih parlamenata.
U završnom delu projekta sprovedene su tri razmene, od kojih je jedna održana u bugarskom gradu Montana, a dve u Srbiji, i to u Prokuplju i Vranju. Učenici iz Bugarske nisu imali mogućnost da posete Srbiju zbog pandemije COVID-19, dok su učenici iz Srbije posetili Montanu.
U projektu je učestvovalo ukupno 12 škola - 6 iz Srbije i 6 iz Bugarske. Iz Srbije su to bile: Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša, Poljoprivredna škola "Radoš Jovanović - Selja" iz Prokuplja, belopalanačka škola "Nikola Remezijanski", Tehnička škola iz Knjaževca, Gimnazija "Bora Stanković" iz Bora i vranjanska Ekonomsko-trgovinska škola.
Predstavljanje, evaluacija i planiranje narednih koraka održani su prošle nedelje, a to je ujedno i završni deo projekta. Projekat je započeo sa radom u maju 2019. godine, a zvanično će biti završen se 15. novembra 2020. Region participacije mladih ili Region of Youth participation ostvaren je u saradnji sa organizacijom Free Youth Center iz Vidina,  a finansiran od strane Evropske unije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.