Srbija zove Rajaner,Izidžet i Vizer

Izvor: B92, 18.Nov.2009, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zove Rajaner,Izidžet i Vizer

Beograd -- Na adrese pet aviokompanija među kojima su "Rajan er", "Izi džet" i "Viz er" ovih dana biće upućen zvaničan dopis Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Naše vazduhoplovne vlasti pozivaju predstavnike najvećih evropskih niskobudžetnih aviokompanija na sastanak u Beograd. Tom prilikom biće im predočene mogućnosti srpskog tržišta, beogradskog i niškog aerodroma, ali i uslovi po kojima mogu da dobiju dozvole za letove.

Ukoliko kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokažu interes i podnesu zahtev, dozvole će dobiti u najkraćem roku, obećavaju u Direktoratu. Od aprila naredne godine, za putnike iz Srbije to bi značilo veći izbor prevoznika, više destinacija i jeftinije aviokarte.

Iz Direktorata su već najavili da će sve evropske aviokompanije, koje apliciraju za letove iz Beograda i Niša, a ispunjavaju minimum uslova, dobiti dozvole. Potrebno je, dakle, da nacionalne, niskobudžetne i čarter aviokompanije iz EU imaju dozvolu za rad, sertifikovane i registrovane avione i problema sa dozvolom neće biti.

Kompanije

Mađarski „Viz er" prevezao je više od 7,5 miliona putnika u poslednjih 12 meseci. Flotu ovog loukostera čini 26 aviona „erbas A320" koji lete sa velikog broja aerodroma u istočnoj Evropi.

Irski „Rajan er" leti u 26 zemalja na ukupno 146 destinacija. U floti ima 190 novih „boinga 737-800". U ovoj godini kompanija očekuje oko 67 miliona putnika.

Britanski „Izi džet" ima flotu od 137 aviona, a godišnje preveze oko 37 miliona putnika.

Time će Srbija u potpunosti primenjivati Sporazum o otvorenom nebu. Inače, privremene i trajne dozvole, koje izdaje Direktorat, se ne naplaćuju.

U Srbiji su u poslednje dve godine prisutne tri loukost kompanije. To su nemački Džermanvings, i norveške „Norvidžan er šatl" i „Nordvik er link". Nedavno je „zeleno svetlo" Direktorata dobio i austrijski „Flaj Niki" koji će od februara naredne godine iz Beograda leteti za Beč šest puta nedeljno.

Trenutno kako kažu u Direktoratu nema novih zahteva loukostera, ali su za dozvole aplicirale dve nacionalne aviokompanije. Reč je o rumunskom Taromu koji će iz Beograda do Bukurešta leteti tri puta nedeljno od 7. decembra i slovenačkoj Adriji, koja će na relaciji Beograd - Ljubljana od 1. marta imati svakodnevne letove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.